i

Δίκτυο των Μη.... Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας

Εποικοδομητική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση εργασίας του αιρετού Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ.  Αγοραστού ,με το Δίκτυο των Μη....

Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας (Δίκτυο ΜΚΟ) , προκειμένου να εξετασθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να καθοριστεί ο τρόπος συνεργασίας της Περιφέρειας με τις Εθελοντικές Οργανώσεις της Θεσσαλίας και την Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών που προχώρησαν στην σύσταση ενός Συλλογικού οργάνου και που τον περασμένο Φεβρουάριο (2011) εξέλεξε το πρώτο ,στην ιστορία ,αιρετό του Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου ενημέρωσαν τον κ. Κ. Αγοραστό σχετικά με τις προτεραιότητες που θέτουν και ανέφεραν ότι οι βασικοί πυλώνες δράσης του Δικτύου είναι το περιβάλλον ,ο πολιτισμός ,η κοινωνική αλληλεγγύη ,τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συνεργατικότητα   και η κοινωνική οικονομία ,η βιώσιμη ανάπτυξη ,η Παιδεία και η δια βίου μάθηση, η υγεία-πρόνοια, η δικτύωση και επικοινωνία με άλλα παγκόσμια δίκτυα Εθελοντικών Οργανώσεων .

Από την πλευρά του κ. Κ. Αγοραστού εκφράστηκε η αναγκαιότητα της συνεργασίας αυτής και δήλωσε ότι η αιρετή Περιφέρεια θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την λειτουργία του Δικτύου και ότι θα εξετάσει σοβαρά το αίτημα του Δικτύου για την παροχή χώρων –γραφείων με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή ,προκειμένου το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας ,που έχει έδρα τη Λάρισα να λειτουργεί απρόσκοπτα .

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ

Από τη συζήτηση προέκυψε η αναγκαιότητα εξωστρεφούς πολιτικής για την  Θεσσαλία  και η συνεργασία όλων των φορέων προς την κατεύθυνση αυτή ,δεδομένου ότι η Θεσσαλία έχει όλα εκείνα τα προσόντα για να διεκδικήσει εκείνο το μέλλον που δικαιούται και που της αξίζει. .

Από πλευράς Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας τονίστηκε ότι  όλες οι αποφάσεις του Δικτύου που λήφθηκαν ,ήταν ομόφωνες και σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες ,αλλά και στον προγραμματισμό των δράσεων του Δικτύου, οι οποίες αποσκοπούν στην εξωστρέφεια της Θεσσαλίας ,της ανάδειξης της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς , της ανάδειξης αλλά και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ,της ανάπτυξης δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τέλος, δράσεις στα θέματα Κοινωνικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Για τον λόγο αυτό το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας θα συνεργαστεί με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα , Ινστιτούτα ,Φορείς και Επιστήμονες προκειμένου να προτείνει λύσεις ,συμμετέχοντας σε κάθε κοινωνική Διαβούλευση που αφορά τα παραπάνω θέματα ,εκπροσωπώντας με τον καλύτερο τρόπο όλες τις εθελοντικές οργανώσεις της Θεσσαλίας  ,οι οποίες συνεχίζουν τις εγγραφές τους .

Τονίστηκε ,ιδιαίτερα, ότι στις πρώτες προτεραιότητες του Δικτύου  είναι η δραστηριοποίησή του  πάνω στα μεγάλα θέματα της Θεσσαλίας τα οποία και ζητούν απαντήσεις αλλά και πρωτοβουλίες.

Η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί παρά να γίνει μέσα από τη συνεργασία όλων των αιρετών ,της Πολιτείας ,αλλά και όλων των Εθελοντικών Οργανώσεων των Ενεργών Πολιτών της Θεσσαλίας .

ΧΩΡΟΙ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ενδεικτικά , τόποι κοινής δράσης του Δικτύου με την Αιρετή Περιφέρεια είναι οι παρακάτω :

 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αχελώος,Λιγνίτης,Πηνειός,Κάρλα,Όλυμπος,Νιτρορύπανση,Βιολογικές Καλλιέργειες ,Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,Παγασητικός ,ανακύκλωση ,ΧΥΤΑ,ΧΥΤΥ κ.ά.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανάδειξη Πολιτιστικής ΚληρονομιάςΘεσσαλίας,ανάπτυξη Επιστημών,ανάδειξη αρχαιολ. Χώρων,Ιστορίας,Βυζαντινών Μνημείων,Λαογραφίας,Παράδοσης,παραδ.Μουσικής,Γράμματα ,Τέχνες κλπ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γυναικείοι Συνεταιρισμοί,Νέοι Αγρότες,Κοινωνικές Επιχειρήσεις,πιστοποίηση τοπικών προϊόντων  κ.ά.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑμεΑ ,μειονεκτικές ομάδες,προσβασιμότητα,ανθρώπινα δικαιώματα, Βοήθεια στο Σπίτι, μετανάστες κ.ά.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εναλλακτικός Τουρισμός, Τουριστική Προβολή, αθλήματα βουνού,υποδομές ,συγκοινωνίες,τοπικά προϊόντα,Π.Ο.Π. αναζήτηση νέων αγορών,προώθηση ,διαφήμιση,εναλλακτικές μορφές ενέργειας,αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ.ά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Τέλος ,συμφωνήθηκε η προετοιμασία και η υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων από το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, προκειμένου να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον , όπως π.χ. ο Εορτασμός για το  πανευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού 2011 ,η Διοργάνωση της 1ης ετήσιας θεσσαλικής γιορτής τοπικών προϊόντων και ερασιτεχνικής δημιουργίας, η συνδιοργάνωση συνεδρίου με θέμα : «περιφερειακή ανάπτυξη ,επιχειρηματικότητα και οικονομική κρίση»,η συνδιοργάνωση συνεδρίου για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και πολλά άλλα.

Στη συνάντηση με τον αιρετό Περιφερειάρχη κ. Κ .Αγοραστό ,από πλευράς Δικτύου ΜΚΟ συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δικτύου Κ. Σκριάπας, η Γ.Γ.Σδραβοπούλου Κων/να ,ο Εκπρόσωπος του Δικτύου σε Εθνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς-Υπεύθυνος σε θέματα Επιστημών κ. Ζαφραντζάς Ευστάθιος υπεύθυνη  σε θέματα Πολιτισμού,Επιστημών και Αποδήμων κ.Τσεκούρα Βίκυ ,η υπεύθυνη σε θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τουρσουνίδου Δήμητρα και ο Υπεύθυνος θεμάτων Περιφ. Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Εθνικών-Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Μπουρντένας Δημ.

Τέλος, το Δίκτυο ΜΚΟ επισημαίνει ότι η Θεσσαλία πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και συγκροτημένη πολιτική τις προκλήσεις του μέλλοντος που δυστυχώς ,δεν μπορούν να περιμένουν.

Για τον λόγο αυτό καλεί όλους σε μια σοβαρή ,ακηδεμόνευτη ,επιστημονικά άρτια και πέρα από οποιαδήποτε σκοπιμότητα ,συνεργασία όλων των Εθελοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλίας  που μπορούν να ενταχθούν στο Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας(σχετικό SITE: www.mkothessalias.gr, ΤΗΛΕΦ. Εγγραφών 6974-881944 κ. Κ. Σκριάπας ), δεδομένου ότι οι εγγραφές συνεχίζονται και που αποτελεί ,πλέον ,έναν δυνατό εκπρόσωπο της Κοινωνίας των Ενεργών Πολιτών της Θεσσαλίας .

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 27 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter