i

Πού πάνε τα λεφτά των δήμων από το Πράσινο Ταμείο;

Ούτε 50% ούτε 10% ούτε 2,5% αλλά 0,7% είναι το τελικό ποσοστό που πηγαίνει από το Πράσινο Ταμείο στου Δήμους και μάλιστα με αδιαφανή κριτήρια και με περίεργες επιλογές.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που έβγαλε από την σχετική συζήτηση το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Αν και το 87% των πόρων του Πράσινου Ταμείου προέρχονται από την είσπραξη προστίμων για τα αυθαίρετα, αν και σύμφωνα με απόφαση του ΣΤΕ η είσπραξη αυτών των εσόδων είναι συνταγματική μόνο αν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, τελικά είναι ελάχιστο το ποσό που φτάνει στους δήμους για την αντιστάθμιση της αυθαίρετης δόμησης.

Και τελικά από το 50% που προβλεπότανε αρχικά στο νόμο να πηγαίνει στους δήμους, τελικά διαμορφώθηκε στο 10% στην συνέχεια μετατράπηκε σε 2,5% με το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας και στην ουσία στους δήμους φτάνει το 0,7%.

Από τις 100 κατηγορίες πόρων που έχει το Πράσινο Ταμείο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνει μόνο τα ανταποδοτικά των αυθαιρέτων. Και από τα 66 εκατομμύρια που προϋπολογίστηκαν φέτος μόνο τα 31,4 προορίζονται για τους δήμους για τα οποία όμως δεν υπάρχει καμία Υπουργική Απόφαση.

Η ΚΕΔΕ ζητάει να επανέλθει η χρηματοδότηση στο 10% για τους Δήμους και να δοθεί άμεσα στην δημοσιότητα το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων για το 2016.
Επίσης ζητάει να υπάρξει εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 25 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter