i

Αναφορά από το συνέδριο «CEO & CSR Money Conference 2011» PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 06 Μάιος 2011 09:13

«Ηθική Επιχειρηματικότητα - Δυνατότητες, οφέλη, εργαλεία και προοπτικές για υγιή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία», ήταν το θέμα του πολύ επίκαιρου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, με τη συμμετοχή πολιτικών, επιχειρηματικών αλλά και εκπροσώπων θεσμικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προάσπιση της ηθικής, της διαφάνειας και της ανταποδοτικότητας στις επιχειρήσεις.

 

Στόχος του συνεδρίου ήταν να αναδείξει τη θετική πλευρά της επιχειρηματικότητας, μέσα από το ιδιαίτερο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν παραδείγματα προς μίμηση, επενδύσεις, υπηρεσίες, πρακτικές και παραγωγικές διαδικασίες που προασπίζουν και στηρίζουν την υπευθυνότητα, την δεοντολογία, τη άμιλλα, τη διαφάνεια και εντέλει την αλληλεγγύη, με αποτελεσματικές δράσεις προς όφελος του συλλογικού συμφέροντος.

Γνωστοί δημοσιογράφοι συντόνισαν, διαδραστικά πάνελ αποτελούμενα από 4-5 ομιλητές, με προσκεκλημένους, τους καθ΄ύλην αρμόδιους εκπροσώπους της Πολιτείας, των τραπεζών των επιχειρήσεων και ενεργών πολιτών που έχουν να επιδείξουν έργο στον τομέα της επιχειρηματικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι εισηγητές, θα αναλύσουν τις δυνατότητες, τα εργαλεία και τις προοπτικές για την υγιή και μακροπρόθεσμη επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών θα συμμετείχαν οι:

κ. Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
κ. Άννα Νταλάρα, Υφυπουργός, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλευτής Ν.Δ., Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής
κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Υ.Π.Ε.Κ.Α.
κ. Νίκος Αναλυτής, Πρόεδρος, Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
κ. Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής
κ. Κωνσταντίνος Μπακούρης, Πρόεδρος, Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς
κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος, ECOCITY
κ. Αθανάσιος Κατρής, Πρόεδρος ΣΕΒΙΑΝ
κ. Θωμάς Βαρβιτσιώτης, Πρόεδρος, V+O
κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Εκπρόσωπος Fair Trade
κ. Παύλος Δασκαλάκης, Πρόεδρος, Heel
κ. Αλεξία Μαχαίρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας, ΑΒ Βασιλόπουλος
κ. Παναγιώτης Πετρουλής, Γενικός Διευθυντής, ΟΛΠ
κ. Θωμάς Αρβανιτίδης, Γενικός Διευθυντής, Pressious Arvanitidis
κ. Αλέξανδρος Λιβάς, Γενικός Διευθυντής, Βιολογικά Κυριακίδης
κ. Θεανώ Βασιλικού, δικηγόρος, ROXIN Rechtsanwalte LLP
κ. Νανά Βασιλοπούλου, Μέλος Δ.Σ. της Τράπεζας Τροφίμων, Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας
κ. Παναγιώτης Καραμάνος, Διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
κ. Βασίλης Τακτικός, Συντονιστής, Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών (ΟΚΠ)
κ. Ηλίας Κάνταρος, Γεωπόνος, Τεχνικός Σύμβουλος του Φορέα Πιστοποίησης Διαδρομές Ποιότητας Α.Ε. - QWays
κ. Ιωάννης Μοράκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Creta Farms
κ. Θάνος Μπελαλίδης, Συντονιστής Χορηγικού Προγράμματος ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
κ. Ανάστος Δημητρόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών
κ. Γιάννης Σφακιανάκης, Πρόεδρος του Κέντρου υποδοχής και αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων
κ. Θωμάς Αρβανιτίδης, Γενικός Διευθυντής, Pressious Arvanitidis
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το οικονομικό-επενδυτικό περιοδικό «ΧΡΗΜΑ» και τα Money Conferences, με την αιγίδα και συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του ECOCITY, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.) και της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.).

Το συνέδριο θα κορυφωθηκε με την τελετή βράβευσης «THALES and CEO & CSR 2011». O θεσμός που πραγματοποιείται από το 2007, αναδεικνύει κάθε χρόνο τις εταιρίες που επιδεικνύουν σημαντική δράση σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Από την πλευρά του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου Ο Βασίλης τακτικός μεταξύ άλλων επεσήμανε. Αυτό που έχει σημαντικό ενδιαφέρον είναι να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα.

Κατά πόσο η ηθική επιχειρηματικότητα μπορεί να βάλει ένα φρένο στο κατήφορο της οικονομικής κρίσης και ανάσχεση στα βασικά της αίτια όπως είναι ηθική κρίση και διαφθορά.

 

Κατά πόσο υπάρχει μια γενική ηθική που αντανακλά στην επιχειρηματικότητα

ή υπάρχουν περισσότερες ηθικές-θρησκευτικές, ιδεολογικές, εθνικές που αντανακλούν σε διαφορετικό βαθμό στην αποτελεσματικότητα της ηθικής επιχειρηματικότητας.

 

Κατά πόσο η ηθική επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι περεταίρω αποτελεσματική στα πλαίσια της επιχειρηματικότητας του κράτους και της αγοράς.

Ποια η σχέση της κοινωνικής οικονομίας με την ηθική επιχειρηματικότητα.

 

Η αποτελεσματικότητα της ηθικής εν προκειμένω στην οικονομία και τις επιχειρήσεις εξαρτάται από θεσμούς κοινωνικής συμπεριφοράς, θεσμικά εργαλεία και νόμους. Όταν όμως οι νόμοι που ψηφίζονται εφαρμόζονται στο 30% από το ίδιο το κράτος τότε η όποια ηθική εκφυλίζεται γίνεται κουρέλια.

Έχουμε έτσι ένα φαινόμενο που το κράτος «κλέβει» με τον τρόπο τους πολίτες και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες το κράτος και όλοι μαζί τους πιο αδύνατους της κοινωνίας.

 

Με βάση τις κυρίαρχες ιδεολογικές ηθικές του παρελθόντος έχουμε φτάσει στην σημερινή οικονομική κρίση που το υπόβαθρο της είναι ηθική κρίση.

Μια κρίση που οδηγεί στον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό μεγάλα τμήματα πληθυσμού, στη φτώχεια και παγκόσμια περιβαλλοντική απειλή .

Η σημερινή κρίση είναι Προϊόν της κυρίαρχης προτεσταντικής ηθικής της αγοράς και της σοσιαλιστικής ηθικής του κράτους.

Γιατί στην μεν πρώτη περίπτωση αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει απεριόριστα αυτό που είπε ο Ανταμ Σμίθ ότι «κάνοντας ο καθένας το καλύτερο για τον εαυτό του και την τσέπη του κάνει και καλό στην κοινωνία» Και ασφαλώς δεν ισχύει η σοσιαλιστική ηθική της συλλογικότητας όταν το καλό της κοινωνίας ταυτίζεται με τα συμφέροντα της κρατικής γραφειοκρατίας και τα προνόμια της.

 

Από την άλλη πλευρά σήμερα προβάλλεται η ηθική των επιχειρήσεων μέσω της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης» ωστόσο υπάρχουν όρια στην λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης» που παρουσιάζεται ως γενικό εργαλείο της ηθικής επιχειρηματικότητας.

Η κοινωνική εταιρική ευθύνη είναι ένα από τα υλικά στο «φάρμακο» της ηθικής παρακμής του συστήματος και όχι το ίδιο το «φάρμακο» όπως παρουσιάζεται. Αντιμετωπίζει το μερικό όχι το όλον.

Άλλη είναι η στάση της ηθικής του Μπίλ Γκέιτς ως ιδοκτήτη επιχειρηματία της Μαικροσόφτ και άλλη στο ίδρυμα για την υγεία στις φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου.

Όπως για παράδειγμα συμβαίνει και στη οικολογία, όπου τα lobes και ο κατακερματισμένος ακτιβισμός συμβάλλουν μεν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά δεν είναι η συνολική λύση στην παγκόσμια περιβαλλοντική απειλή.

 

Η εξωτερικότητα της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης»δεν μπορεί να είναι συγκεκαλυμμένη διαφήμιση μια άλλης κερδοσκοπικής επιχείρησης.

Το όλον της κοινωνίας των πολιτών μέσα από μια οριζόντια οργάνωση είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ηθικής επιχειρηματικότητας. Και ασφαλώς αυτό ισχύει και αντιστρόφως, γιατί ηθική επιχειρηματικότητα και κοινωνική οικονομία είναι δίδυμα.

Ηθικές και πράσινες Τράπεζες για παράδειγμα έγιναν μόνον εκεί που υπάρχει τριτοβάθμια οργάνωση των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών. Οργάνωση της ολότητας δηλ.

Ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι χώρες με υψηλό δείκτη κοινωνικής οικονομίας αντιμετώπισαν με πολύ ήπια συμπτώματα την οικονομική κρίση και την ξεπέρασαν.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει αυτό το πραγματιστικό φαινόμενο;

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Δεν υπάρχει μια ενιαία διαχρονική ηθική για την επιχειρηματικότητα, για αυτό πρέπει να ορίσουμε ξανά τους κανόνες και τους στόχους μιας πραγματικά αποτελεσματικής ηθικής πέρα από την ηθικολογία και τον φαρισαϊσμό.

 

Η κοινωνική εταιρική ευθύνη δεν είναι το ηθικό «φάρμακο» για όλα...Είναι ένας απο τους συντελεστές της ηθικής επιχειρηματικότητας

 

Η κοινωνική οικονομία είναι ο μοναδικός δείκτης που έχουμε μέχρι σήμερα για την ανάπτυξη της ηθικής επιχειρηματικότητας με την έννοια της ομαλής και δίκαιης συμβίωσης για όλους .

 


 

Το συνέδριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη των:

PANEL SPONSOR: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
SILVER SPONSOR: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛ.ΠΕ., ΟΤΕ, COSMOTE
BRONZE SPONSORS: PITSOS, ROXIN, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ
TELECOMMUNICATION PROVIDER: WIND
CORPORATE PARTICIPATIONS: CRETA FARMS, ΔΕΗ, MOTOR OIL, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, INTRALOT, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (Ε.Ε.Α.Α.), COMERGON S.A., ΕΥΔΑΠ
ACADEMIC PARTNER: ALBA
CREATIVE PARTNER: BLAST
COMMUNICATION PARTNER: V+O
SUPPORTER: INNEWS
PRINT SPONSOR: PRESSIOUS, ARVANITIDIS
REGISTRATION SPONSOR: EXPODATA
COMMUNICATION SPONSORS: ΣΚΑΙ, ΣΚΑΙ 100,3, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΚΕΡΔΟΣ, ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ WEEK, INSURANCE WORLD, INSURANCE WEEK, INSURANCEWORLD.GR, ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΑΙ

 

 

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 59 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter