i

«Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών» και στο βάθος... Κουτμερίδης;
ΠΗΓΗ: www.anexartitos.gr (δικτυακή εφημερίδα των Σερρών) ημερ. δημοσίευσης 22.07.11 Και εγένετο … Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών στις Σέρρες. Παρατίθεται ολόκληρο σχετικό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας. Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ καταδικάζει κάθε κίνηση καπελώματος ή σφετερισμού, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται.

Μια νέα ΜΚΟ, η οποία με την πρώτη εμφάνιση της διεκδικεί το ανιδιοτελές μοίρασμα 1200 θέσεων εργασίας μέσω προγράμματος με τίτλο «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από όλους σχεδόν τους Δημάρχους των Δήμων του ν. Σερρών που φέρονται να εκπροσωπούνται σ' αυτήν μέσω φυσικών προσώπων, που ανήκουν στις Δημοτικές παρατάξεις των Δημαρχόντων.

Σε ρεπορτάζ της Ζ. Χειμωνίδου για την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα, οι συμμετέχοντες σ' αυτή την οργάνωση δίκτυο πολιτών, ένας ένας αποστασιοποιούνται και άλλοι δηλώνουν ότι ιδιωτικώς συμμετέχουν σ' αυτήν, μη εκπροσωπώντας κανένα Δήμο, ενώ άλλοι καταγγέλλουν το γραφείο του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ευστάθιου Κουτμερίδη ότι τους έπεισε να συμμετάσχουν σ' αυτό το εγχείρημα, με αγαθές προθέσεις. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με μια ανακοίνωση που την υπογράφει ως πρόεδρος του ΔΣ ο Δρ. Ανθυμίδης Κων/νος κάνει γνωστό στους Σερραίους πολίτες ότι:  Στα πλαίσια της ενημέρωσης των Σερραίων πολιτών και με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας μας αναφέρουμε τα παρακάτω:

«Το Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία ιδρύθηκε από δεκατέσσερις πολίτες από όλο το Νομό Σερρών με βασικό σκοπό και στόχο την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προς όφελος των μη προνομιούχων συμπολιτών μας. Αυτών που έχουν ανάγκη από βοήθεια, με έμφαση στους ανέργους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και σε ΑΜΕΑ. Επίσης, ευελπιστεί να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Η πρώτη δράση του φορέα μας ήταν η ανταπόκρισή του στην πρόσκληση με τίτλο «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» του Υπουργείου Εργασίας, η οποία είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί να συμμετάσχει. Τα αρχεία της πρόσκλησης υπάρχουν στο site του Υπουργείου στη διεύθυνση: http://www.ypakp.gr/neaprogrammata/index2.php και μπορεί να τα αναγνώσει όποιος το επιθυμεί.

Ο φορέας μας έκανε μια προσπάθεια επικοινωνίας με συλλόγους, νομικά πρόσωπα κ.τ.λ. από όλο το Νομό Σερρών προκειμένου να τους ενημερώσει για το εν λόγω πρόγραμμα και για τη δυνατότητα πρόσληψης ανέργων ή αγροτών με χαμηλά εισοδήματα, για κοινωφελείς σκοπούς. Εξυπηρετώντας παράλληλα τις προγραμματισμένες ανάγκες τους στα πλαίσια υλοποίησης των δικών τους δράσεων.

Ανταποκρίθηκαν 25 αξιόλογοι φορείς από όλο το Νομό. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Κ.Α.Α.μ.Ε.Α. Σερρών, Ιερή Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας, Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Τ.Ε.Ι. Σερρών, Πανελλήνια Μαθητιάδα, Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας, Δήμοι, κ.α.

Οι προσλήψεις στο εν λόγω πρόγραμμα θα γίνουν με αξιοκρατικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες, μια αδήριτη ανάγκη για τον τόπο μας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται η συνεπικούρηση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Άλλωστε στην προκήρυξη υπάρχει ήδη η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, με καθορισμένη μοριοδότηση ανά κατηγορία.

Το Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών λειτουργεί με βάση εγκεκριμένο καταστατικό, τα μέλη του έχουν εμμονή στο κοινό όραμά τους και δεν έχει σχέση με την κοινώς εννοούμενη πολιτική, πράγμα που αποδεικνύεται από το ευρύτατο φάσμα των φορέων με τους οποίους συνεργάζεται. Ασφαλώς και είναι ανοιχτό σε νέα μέλη που ενστερνίζονται τις αρχές, τις αξίες και τους σκοπούς που πρεσβεύει, ασχέτως των πολιτικών τους ή άλλων πεποιθήσεων.

Το Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών λειτουργεί στη βάση της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, προσπαθεί να καλύψει το κενό που παρατηρείται στην παροχή κρατικής πρόνοιας, στοχεύοντας στην κοινωνική ισορρόπηση και ευημερία. Επιπρόσθετα είναι ανοιχτό σε συνεργασίες για την πρόοδο του τόπου μας ενώ οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι του είναι στη διάθεση κάθε φορέα της περιφερειακής ενότητας, αλλά και κάθε πολίτη της. Για οποιαδήποτε εθελοντική προσφορά ο/η κάθε συμπολίτης μας μπορεί να συγκλίνει μαζί μας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

 Δρ. Κων/νος Ανθυμίδης

Σε ρεπορτάζ της Ζωής Χειμωνίδου στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα (των Σερρών) αναφέρεται ότι:

14 είναι τα ιδρυτικά μέλη του «Κοινωνικού Δικτύου Πολιτών», που ήδη έχει κάνει και την κατανομή των ρόλων. Ποια είναι, όμως, αυτά τα 14 μέλη και τι εκπροσωπούν; Οι πέντε εξ αυτών αναφέρονται ως ιδιώτες, αλλά οι υπόλοιποι εννέα φέρονται να εκπροσωπούν συγκεκριμένους φορείς. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη λίστα που δημοσιεύουμε και οι επτά Δήμοι του νομού φέρονται να εκπροσωπούνται στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Ο Δήμος Σερρών εκπροσωπείται από το δημοτικό σύμβουλο Ζαχαρία Σούζα, ο Δήμος Βισαλτίας από τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Γιαννακίδη, ο Δήμος Σιντικής από την αντιδήμαρχο Στέλλα Βακούφη, ο Δήμος Νέας Ζίχνης από το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Φιλίππου, ο Δήμος Εμμανουήλ Παπά από το δημοτικό σύμβουλο Φώτη Κοκαρίδα, ο Δήμος Αμφίπολης από το δημοτικό σύμβουλο Νίκο Παρδή και ο Δήμος Ηράκλειας από το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Κουτσάκη. Επίσης, στη λίστα των ιδρυτικών μελών αναφέρεται και ο κ. Στάθης Πολίτης, ως εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.

Όλοι οι Δήμαρχοι αρνούνται την συμμετοχή

Ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης Ανδρέας Δαϊρετζής, δήλωσε:

«Σε καμία περίπτωση ο κ. Φιλίππου δεν εκπροσωπεί το Δήμο. Εγώ προσωπικά δεν έλαβα γνώση, ούτε με ενημέρωσε ο κ. Φιλίππου, από τον οποίο όταν ζήτησα εξηγήσεις, μου είπε ότι παραπλανήθηκε από τον κ. Στάθη Κουτμερίδη. Έπρεπε, όμως, να είχα ενημερωθεί και γι’ αυτό φέρει και ο ίδιος ο κ. Φιλίππου βαρύτατες ευθύνες και του ζήτησα την άμεση αποχώρησή του. Θεωρώ τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, παρακρατικές οργανώσεις και τους επικεφαλείς τους λαμόγια. Ο κ. Κουτμερίδης να ασχοληθεί με τα προβλήματα του νομού κι όχι με τέτοιου είδους οργανώσεις».

*Ο Δήμαρχος Σιντικής Απόστολος Καρύδας, δήλωσε τα εξής:

«Η κ. Βακούφη συμμετέχει ως ιδιώτης. Εκπροσώπηση του Δήμου γίνεται μόνο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς ως δήμαρχοι και οι επτά, πήραμε μια καταρχήν απόφαση να συνεργαστούμε με το Εργατικό Κέντρο».

 

*Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, δήλωσε άγνοια για το θέμα και παρέπεμψε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ Γιάννη Δήμου, Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Γιάννης Δήμου, δήλωσε τα εξής:

«Ο κ. Ζαχαρίας Σούζας, μετά από συνομιλία που είχα μαζί του, μου δήλωσε ότι εκπροσωπεί τον εαυτό του και εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι εκπροσωπεί το Δήμο Σερρών, που καμία σχέση έχει με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία».

Ο κ. Γιάννης Δήμου κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ανδρέα Δαϊρετζή και την εμπλοκή του ονόματος του Βουλευτή Στάθη Κουτμερίδη και απάντησε τα εξής:

«Ο κ. Κουτμερίδης ασχολείται με ο,τιδήποτε άλλο πλην αυτών που πρέπει να ασχοληθεί και γι’ αυτά που έχει εκλεγεί».

*Ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά Βαγγέλης Καλαθάς,:

«Είναι σαφές ότι δεν ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να εκπροσωπηθεί ο Δήμος από κάποιον συμπολίτη μας. Θεωρώ ότι ο κ. Φώτης Κοκαρίδας συμμετέχει ως φυσικό πρόσωπο και έκανε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό και προφανώς δηλώνει αυτό».

 

*Ο Δήμαρχος Βισαλτίας Δημήτρης Καλαϊτζής δεν μπορούσε να απαντήσει στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς χθες έπρεπε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του και συγκεκριμένα στο Καστανοχώρι. Απόλυτα κατανοητοί οι λόγοι, αλλά τις επόμενες ημέρες περιμένουμε και τη δική του απάντηση.

*Η απάντηση του Δημάρχου Ηράκλειας Κλεάνθη Κοτσακιαχίδη ήταν η εξής:

«Ο κ. Κουτσάκης εκπροσωπεί τον εαυτό του κι έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης να συμμετάσχει σε όποιο φορέα θέλει. Δεν εκπροσωπεί το Δήμο Ηράκλειας και αυτό ενισχύεται από το γεγονός πως δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προφανώς προσδιορίζοντας γεωγραφικά, να τον αναφέρει ως εκπρόσωπο του Δήμου».

 

"Φωτογραφίζει" Κουτμερίδη ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου

Έξαλλος εμφανίζεται και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Σερρών Άλκης Απιδόπουλος με δηλώσεις του στις τοπικές τηλεοράσεις. Δηλώνοντας σε υψηλούς τόνους πως η κίνηση αυτή γίνεται εκ του πονηρού και μεταφέρει με πεποίθηση πως πίσω από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία βρίσκεται κυβερνητικός βουλευτής

Το εργατικό κέντρο τονίζει ότι δεν μπορούν κάποιοι να εμπαίζουν τους θεσμούς και να εμφανίζονται ως τιμητές εργασίες, καθώς το εργατικό κέντρο είχε την ευθύνη το οποίο υπέγραψε μνημόνιο με τους δημάρχους για την κάλυψη και κατανομή των 1200 θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα κλονίζεται έτσι η αξιοπιστία των δημάρχων, την ίδια ώρα μάλιστα που ως μέλη εμφανίζονται δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι από όλους τους δήμους.

«Κρύβονται πολιτικά και προσωπικά οφέλη»

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου τονίζει πως πιθανότατα κρύβονται πολιτικά και προσωπικά οφέλη πίσω από αυτή την κίνηση και πως υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα και διερωτάται ποιες ακριβώς θα είναι οι δράσεις της συγκεκριμένης εταιρείας στο νομό. Ενώ κατέληξε πως άμεσος στόχος είναι άμεσα να γίνει καταγγελία στο υπουργείο εργασίας.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 14 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter