i

Ανοικτή επιστολή του Περιφερειακού Παρατηρητήριου Αττικής

που εκπροσωπείται από τον Γιώργο Καστάνη, Πρόεδρο της ΜΚΟ ΙΛΙΣΟΣ και του Δικτύου ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.

Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξελίσσεται κατά τρόπο εσκεμμένο και εκ του πονηρού από διάφορα κέντρα εξουσίας, ένα κλίμα ενάντια στις Εθελοντικές Οργανώσεις, με αφορμή συγκεκριμένα περιστατικά κακής συμπεριφοράς, αλλά

και νοσηρής διαπλοκής κάποιων από αυτές, με το τον μηχανισμό του εκάστοτε Κυβερνώντος Κόμματος.

Για τον λόγο αυτό το Δίκτυο ΜΚΟ Αττικής, με Εθελοντικές Οργανώσεις να δραστηριοποιούνται και στους επτά Περιφερειακούς Τομείς της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, ξεκαθαρίζει ότι στο όνομα αυτών των - καταδικαστέων απ' όλους - συγκεκριμένων περιστατικών, δεν δέχεται να κηλιδωθούν οι εκατοντάδες οργανώσεις που με κόπο, θυσίες και αυταπάρνηση προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια τεράστιο κοινωνικό έργο.

Η πολιτισμική, περιβαλλοντική και οικονομική παρακμή της πατρίδας μας, οφείλεται σε δοσύλογους πολιτικούς και ανέντιμους επιχειρηματίες, όλους αυτούς διαπλεκόμενους, μεταξύ τους και τους μεγαλοεκδότες, που με κάθε τρόπο διαχειρίστηκαν τις τύχες της. Οι ευθύνες έχουν όλες ονοματεπώνυμο αλλά δυστυχώς δεν αποδίδονται έγκαιρα ώστε να τιμωρούνται, όταν χρειάζεται αυστηρά.

Η αναζήτηση, «εξιλαστήριων θυμάτων» και η κατασυκοφάντηση εξαιρετικών και υγιέστατων Εθελοντικών Φορέων, κάθε άλλο, πάρα μας τιμά, ως πολίτες και ως χώρα και δείχνει ότι δεν διδαχτήκαμε τίποτα από τις πρόσφατες τραυματικές μας εμπειρίες, που υποθηκεύουν το μέλλον μας για πολλές δεκαετίες.

Το Δίκτυο ΜΚΟ Αττικής καταδικάζει, με τον πλέον αυστηρό τρόπο τις λίγες ΜΚΟ, που κατά την εκτίμησή μας μόνο με κεντρική καθοδήγηση, μεθόδευσαν τη σύναψη μνημονίων με δεκάδες Δήμους για εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζομένους (Δήμους που επίμονα αρνήθηκαν συνεργασία με άλλες ΜΚΟ) και έτσι όχι μόνο στοχοποιήθηκαν αλλά και καταστρατήγησαν με τον χειρότερο τρόπο τις έννοιες του Εθελοντισμού, του αλτρουισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς.

Καταδικάζουμε όμως και όλους τους άλλους που εκμεταλεύτηκαν το φαινόμενο για να ακυρώσουν το έργο χιλιάδων Εθελοντικών Οργανώσεων, που προσφέρουν τεράστιο έργο στη νεώτερη Ελλάδα, θεωρώντας με περισσή υποκρισία, ότι δεν είναι ικανές να διαχειριστούν σωστά Κοινοτικά Προγράμματα, παρόλο που αυτό έγινε με επιτυχία στο Υπουργείο σας με εκατοντάδες ΜΚΟ στο παρελθόν.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, το πνεύμα του ΕΚΤ σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας, είναι οι τελικοί δικαιούχοι να είναι οι κατά τόπο, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών (ΜΚΟ, ΑΜΚΕ,κ.ά.), οι οποίες αφού ετοιμάσουν τις προτεινόμενες δράσεις τους, τις υποβάλλουν για έγκριση, αφού πρώτα έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τους τοπικούς Δήμους ή άλλο ΝΠΔΔ της περιοχής τους.

Μετά τις πολυποίκιλες αντιδράσεις για την συμμετοχή αμφιλεγόμενων επιλέξιμων φορέων στην διαχείριση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, δηλώσατε ότι θα εξαιρεθούν οι φορείς που ιδρύθηκαν το τελευταίο τρίμηνο πριν την προκήρυξη του προγράμματος και δεν θα είναι επιλέξιμες. Και ότι θα εξαιρεθούν και εκείνες που συνδέονται με πολιτικούς και πολιτικά επαγγελματικά στελέχη. (Εμείς δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να αποκλειστούν ακόμα και όσες ΜΚΟ είχαν στο ΔΣ τους την ημερομηνία υποβολής της πρότασης, διορισμένα Στελέχη από την Κυβέρνηση σε Επιτροπές, γιατί τίθεται θέμα Συνταγματικών και πολιτικών δικαιωμάτων για τα στελέχη των ΜΚΟ και γιατί θεωρούμε τιμητικό και εύλογο να συμμετέχουν στις ΜΚΟ άτομα που να ασχολούνται με τα κοινά).

Το ινστιτούτο ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ εμμέσως πλην σαφώς εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες που περιγράψατε, για τους παρακάτω βάσιμους λόγους :

1. Η τελευταία τροποποίηση του καταστατικού έγινε στις 31-5-2011 να μήνα πριν την προκήρυξη του προγράμματος προκειμένου να είναι και στη περιφέρειά μας επιλέξιμος φορέας και επομένως δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

2. Στη σύνθεσή του μετέχουν πολιτικά πρόσωπα και υψηλά αμειβόμενα στελέχη από το κράτος.

3. Το ινστιτούτο ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ δεν είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κρατικός οργανισμός, όπως απαιτεί η κοινοτική νομοθεσία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά είναι ένας Κυβερνητικός οργανισμός, αφού χρηματοδοτείται 100% από δημόσιους πόρους, όπως συμβαίνει με κομματικά ινστιτούτα ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου και το ινστιτούτο Κων/νος Καραμανλής, τα οποία ας σημειώσουμε έχουν εξαιρεθεί.

4. Στους σκοπούς του προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο η παροχή εκπαίδευσης προς τους εργαζομένους και τίποτα άλλο.

Στο όνομα όλων αυτών, των αξιοπρεπέστατων ανθρώπων του Περιβάλλοντος, του Πολιτισμού και της εθελοντικής προσφοράς, το Δίκτυο ΜΚΟ Αττικής, διεκδικεί από την Πολιτεία κανόνες ισονομίας στην μεταχείριση και διαφάνεια και για να λυθούν τα θέματα που έχουν ανακύψει και για να προχωρήσει ομαλά το πρόγραμμα,

Ζητάμε κατά την επιλογή:

1. Την άμεση εξαίρεση του ινστιτούτου ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ από τους δικαιούχους του προγράμματος,

2. Τη θέσπιση ανωτέρου ορίου μέχρι ΠΕΝΤΕ (5) μνημόνια ανά ΜΚΟ, όρος που προϋπήρχε στο Υπουργείο σας για το έργο "Επιχορήγηση Σχεδίων Δράσης από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις"

3. Προτεραιότητα με το κριτήριο εντοπιότητας της έδρας της ΜΚΟ ανά Δήμο ή όμορους Δήμους ή έστω Τομέα για την Περιφέρεια Αττικής. Με αυτόν τον τρόπο, δεν αποκλείονται εκατοντάδες προγράμματα τοπικών ΜΚΟ που θα έδιναν τόνωση και ανάπτυξη στην περιφέρεια, και που διαχέονται πραγματικά στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τις δικές τους Μ.Κ.Ο. και διεκδικούνται μαζικά από κάθε πρωτοεμφανιζόμενη ξένη οργάνωση ή Ινστιτούτο στην έδρα τους.

4. Παλαιότητα ίδρυσης ΜΚΟ τριών 3 ετών, όρος που προϋπήρχε στο Υπουργείο σας για το έργο "Επιχορήγηση Σχεδίων Δράσης από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις"

5. Οι προσλήψεις να γίνουν από τριμελή μικτή επιτροπή στην οποία να συμμετέχει για λόγους διαφάνειας ένας εκπρόσωπος του συνυπογράφοντα στο μνημόνιο φορέα, και δύο εκπρόσωποι της ΜΚΟ.

 

Επιφυλασσόμενοι
προσφυγής στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και παντός άλλου δικαιώματος μας, γιατί πιστεύουμε ότι αλλοιώνεται σοβαρά το πνεύμα του Προγράμματος και χάνεται για την Ελλάδα, μια ακόμα ευκαιρία, πολιτισμικής και κοινωνικής ανάπτυξης, η οποία εξασφαλίζεται μέσα από τη διαφάνεια, την ισονομία και τον σεβασμό της γνήσιας έκφρασης της Κοινωνίας των Πολιτών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, βάναυσα, αλλοιώνεται.

Γιατί, αυτό μας επιβάλει η αξιοπρέπεια και το χρέος μας προς τις επόμενες γενεές. Να παραδώσουμε μια καλύτερη κοινωνία, που να κινείται με κανόνες, ευπρέπεια και αξιοπρέπεια.

Αθήνα 30 Αυγούστου 2011

Ο εκπρόσωπος
Γιώργος Καστάνης ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , 6972600139)
Νομικός αντίκλητος Κώστας Διάκος, δικηγόρος

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 21 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter