i

Ένσταση Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Θεσσαλίας που εκπροσωπείται από τον ΣΚΡΙΑΠΑ ΚΩΝ/ΝΟ του Αθανασίου
Προς Υπουργό Εργασίας Κ. Γ. Κουτρομάνη

Θέμα: Παράνομη συμμετοχή του ΙΝΕ- ΓΕΣΕΕ στο πρόγραμμα κοινωφελούς Εργασίας.

Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δημιουργείται, κατά τρόπο εσκεμμένο και εκ του πονηρού, από διάφορα κέντρα εξουσίας, ένα κλίμα ενάντια στις Εθελοντικές Οργανώσεις, με αφορμή συγκεκριμένα περιστατικά κακής συμπεριφοράς, αλλά και νοσηρής διαπλοκής κάποιων από αυτές, με Εκπροσώπους της Πολιτείας και της κατασπατάλησης, πολύτιμων, για τη χώρα, πόρων.

Για τον λόγο αυτό, το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, που αγκαλιάζει εκατοντάδες υγιέστατες Εθελοντικές Οργανώσεις, σε όλη τη Θεσσαλία, ξεκαθαρίζει ότι στο όνομα αυτών των -καταδικαστέων απ' όλους - συγκεκριμένων περιστατικών, δεν θα επιτρέψει να κηλιδωθούν οι εκατοντάδες οργανώσεις, που με κόπο, θυσίες και αυταπάρνηση προσφέρουν, όλα αυτά τα χρόνια, τεράστιο κοινωνικό και πολιτισμικό έργο. Η πολιτισμική, περιβαλλοντική και οικονομική παρακμή της πατρίδας μας, οφείλεται σε όλους αυτούς, που με κάθε τρόπο διαχειρίστηκαν τις τύχες της. Οι ευθύνες έχουν όλες ονοματεπώνυμο και πρέπει να αποδίδονται και να τιμωρούνται, όταν χρειάζεται, αυστηρά. Η δε αναζήτηση «εξιλαστήριων θυμάτων» και η κατασυκοφάντηση εξαιρετικών και υγιέστατων Εθελοντικών Φορέων, κάθε άλλο, πάρα μας τιμά, ως πολίτες και ως χώρα και δείχνει ότι δεν διδαχτήκαμε τίποτα από τις πρόσφατες τραυματικές μας εμπειρίες, που υποθηκεύουν το μέλλον μας για πολλές δεκαετίες.

Το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, καταδικάζει, με τον πλέον αυστηρό τρόπο, τις λίγες αυτές ΜΚΟ, που καταστρατηγούν με τον χειρότερο τρόπο τις έννοιες του Εθελοντισμού, του αλτρουισμού και της κοινωνικής προσφοράς, αλλά και όλους αυτούς, που, εκ του πονηρού, ακυρώνουν το έργο χιλιάδων Εθελοντικών Οργανώσεων, που προσφέρουν τεράστιο έργο στη νεώτερη Ελλάδα και σε αυτό που λέγεται σύγχρονος Ελληνικός Πολιτισμός, θεωρώντας, τάχα,, με περισσή υποκρισία φυσικά, ότι δεν είναι ικανές να διαχειριστούν (οι ΜΚΟ) σωστά, τα Κοινοτικά Προγράμματα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΝΕ-ΓΕΣΕΕ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Όπως είναι γνωστό σε όλους, το πνεύμα του ΕΚΤ σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας, είναι οι τελικοί δικαιούχοι να είναι οι, κατά τόπο, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών (ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, κ.ά.), οι οποίες αφού ετοιμάσουν τις προτεινόμενες δράσεις τους, τις υποβάλλουν για έγκριση, αφού πρώτα έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τους τοπικούς Δήμους ή άλλο ΝΠΔΔ της περιοχής τους.

Στην υπό εξέταση, όμως, περίπτωση του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας και με τον τρόπο που αυτό εξελίσσεται, συμβαίνει εντελώς το αντίθετο, αφού οι όποιες προτάσεις υποβλήθηκαν, έχουν σχεδιαστεί από τους Δήμους, ερήμην των Εθελοντικών Οργανώσεων και τις οποίες έσπευσε, κατά τρόπο «επαγγελματικό» και σε ποσοστό 90% σε Εθνικό επίπεδο, να τις συμπεριλάβουν τα, κατά τόπο, ΙΝΕ-ΓΕΣΕΕ στις προτάσεις τους, που «φαίνονται» να μπορούν να είναι τελικοί δικαιούχοι των Προγραμμάτων, χωρίς, ούτε στο ελάχιστο, να εκφράζεται η βούληση των τοπικών κοινωνιών, την οποία μάλιστα, επιδεικτικά, αγνοούν, βάζοντας στη γωνία ότι πιο υγιές, έχει να επιδείξει το Εθελοντικό Κίνημα.

Μετά τις πολυποίκιλες αντιδράσεις για την συμμετοχή αμφιλεγόμενων επιλέξιμων φορέων στην διαχείριση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας,
Δηλώσατε
1. ότι θα εξαιρεθούν οι φορείς που ιδρύθηκαν το τελευταίο τρίμηνο πριν την προκήρυξη του προγράμματος και δεν θα είναι επιλέξιμες. Και
2. ότι θα εξαιρεθούν και εκείνες που συνδέονται με πολιτικούς και πολιτικά επαγγελματικά στελέχη.

Το ινστιτούτο ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ εμμέσως πλην σαφώς εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων που διεκδικούν Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, για τους παρακάτω βάσιμους λόγους :

1. Η τελευταία τροποποίηση του καταστατικού έγινε στις 31-5-2011 να μήνα πριν την προκήρυξη του προγράμματος προκειμένου να είναι και στη περιφέρειά μας επιλέξιμος φορέας και επομένως δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

2. Στη σύνθεσή του μετέχουν πολιτικά πρόσωπα και υψηλά αμοιβόμενα στελέχη από το κράτος.

3. Το ινστιτούτο ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ δεν είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κρατικός οργανισμός, όπως απαιτεί η κοινοτική νομοθεσία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά είναι ένας Κυβερνητικός οργανισμός, αφού χρηματοδοτείται 100% από δημόσιους πόρους, όπως συμβαίνει με κομματικά ινστιτούτα ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου και το ινστιτούτο Κων/νος Καραμανλής, τα οποία ας σημειώσουμε έχουν εξαιρεθεί.

Επειδή για όλους τους παραπάνω λόγους
παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία αλλά και η κοινωνική στοχοθεσία διάθεσης των πόρων του ΕΚΤ μεταφέροντας τεχνηέντως τους πόρους αυτούς, όχι στους πραγματικούς δικαιούχους, που είναι οι κοινωνικά αδύναμες ομάδες πληθυσμού και στους γνήσιους εκπροσώπους τους, που είναι οι Εθελοντικές Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά στις κρατικές συντεχνίες και τους φορείς τους

Ζητάμε
την άμεση εξαίρεση του ινστιτούτου ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ από τους δικαιούχους του προγράμματος, επιφυλασσόμενοι προσφυγής στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και παντός άλλου δικαιώματος μας, γιατί πιστεύουμε ότι αλλοιώνεται σοβαρά το πνεύμα του Προγράμματος και χάνεται για την Ελλάδα, μια ακόμα ευκαιρία, πολιτισμικής και κοινωνικής ανάπτυξης, η οποία εξασφαλίζεται μέσα από τη διαφάνεια, την ισονομία και τον σεβασμό της γνήσιας έκφρασης της Κοινωνίας των Πολιτών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, βάναυσα, αλλοιώνεται.

Στο όνομα, λοιπόν, όλων αυτών, των αξιοπρεπέστατων ανθρώπων του Πολιτισμού και της προσφοράς, το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, θα διεκδικήσει από την Πολιτεία κανόνες, ισονομία στην μεταχείριση και διαφάνεια. Γιατί, αυτό μας επιβάλει η αξιοπρέπεια και το χρέος μας προς τις επόμενες γενεές. Να παραδώσουμε μια καλύτερη κοινωνία, που να κινείται με κανόνες, ευπρέπεια και αξιοπρέπεια.

Ο εκπρόσωπος ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ
Νομικός αντίκλητος ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΑΚΟΣ

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 50 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter