i

Εισήγηση ομάδας για τους Μετανάστες
Σάββατο, 16 Απρίλιος 2011 09:48

Η ομάδα για θέματα μετανάστευσης στο πλαίσιο του παρατηρητηρίου αποφασίστηκε να ιδρυθεί για να αναλύσει και κυρίως για να δώσει απαντήσεις σε θέματα που στοχεύουν στην ενεργοποίηση της συμμετοχής των μεταναστών στην κοινωνία πολιτών.

Εμείς οι μετανάστες που ζούμε χρόνια στην Ελλάδα, και έχουμε δεθεί με τον τόπο αυτό, μοιραζόμαστε την ίδια καθημερινότητα με τους έλληνες, μας απασχολούν τα ίδια προβλήματα, η δουλειά , η παιδεία, η ακρίβεια, η πολιτική, το περιβάλλον... κλπ..
Έχουμε γνώμη, μπορούμε να συμμετέχουμε σε πολλά, να προτείνουμε λύσεις, έχουμε εκπαίδευση και παιδεία, και προερχόμαστε από μακραίωνους και πλούσιους πολιτισμούς.
Δεν πρέπει και δεν θέλουμε να ζούμε λοιπόν χωριστά από την υπόλοιπη κοινωνία με μοναδικό στοιχείο ταυτότητας την ιδιότητά μας ως μετανάστες.
Παρόλα αυτά όμως παρατηρούμε ότι η συμμετοχή μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι* δεν αντιστοιχεί με τον αριθμό και τις ικανότητες που κατέχουμε..!!
Αρκετοί από μας που δραστηριοποιούμαστε εθελοντικά το κάνουμε περιορισμένα στο πλαίσιο της κοινότητας. Πολλές φορές όταν απευθύνουμε το λόγο στην ελληνική κοινωνία το κάνουμε καλώντας για να δείξουμε τον πολιτισμό μας (με διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ) δηλαδή όταν αποφασίζουμε να μιλήσουμε, μιλάμε για μας και ο διάλογος σταματάει σε αυτό το σημείο.
Πράγματι είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε τον πολιτισμό μας όμως είναι εξίσου σημαντικό να ακολουθεί διάλογος και πράξη.
Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι: τι φταίει που οι μετανάστες δεν είναι ενεργοί πολίτες στην κοινωνία??
Και η δεύτερη είναι: τι πρέπει να γίνει ώστε να ενθαρρυνθούν οι μετανάστες, -να εγκαταλείψουν σιγά σιγά την τωρινή τους παθητική (ως προς τα κοινά στάση)- και τελικά να γίνουν ισότιμοι ενεργοί πολίτες στην κοινωνία.

Εμείς στο παρατηρητήριο για θέματα μετανάστευσης θεωρούμε ότι οι λόγοι που οδηγούν τους μετανάστες σε ένα , κατά κάποιο τρόπο, αυτόβουλο κοινωνικό αυτοπεριορισμό, πολλοί. Για παράδειγμα:
- Πρώτον. Για οικονομικούς λόγους πολλοί μετανάστες δίνουν προτεραιότητα στην δουλειά περισσότερο από κάθε τι άλλο.
- Δεύτερον. παράγοντας της γλώσσας, επίσης, παίζει μεγάλο ρόλο.
- Τρίτον. Η ίδια η κοινωνία δίνει, πολλές φορές, στον μετανάστη μόνον την ιδιότητα του εργαζόμενου μετανάστη.
- Τέταρτον Το σύστημα νομιμοποίησης και έκδοσης αδειών παραμονής με τα πολλά προβλήματα δημιουργεί αναπόφευκτα διαχωριστικές γραμμές
- Πέμπτον. Δεν είναι λίγες οι φορές που η διαφορετικότητα των μεταναστών δεν είναι η αρεστή ή ακόμα ακόμα αποδεκτή από κάποιους

Αυτά και άλλα αποτελούν παράγοντες που αποδυναμώνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτρέπουν την πραγματική θετική συμμετοχή μας στην κοινωνία..
Εμείς η ομάδα του παρατηρητηρίου για θέματα μετανάστευσης στην οποία συμμετέχουν κοινότητες, σωματεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις στοχεύουμε στο:
1- Να κάνουμε ακουστή την φωνή των μεταναστών.
2- Να αναπτύξουμε έναν σοβαρό διάλογο μέσα σε ένα σοβαρό περιβάλλον ώστε να φέρουμε κοντά διάφορες απόψεις .
3- να ανοίξουμε και άλλους ορίζοντες για δημιουργικό διάλογο και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
4- να γεμίσουμε το κενό μεταξύ των μεταναστών και της ελληνικής κοινωνίας, δραστηριοποιώντας από την μια πλευρά τις κοινότητες ώστε να συμμετέχουν στην Κοινωνία των Πολιτών και να αναμειχθούν στις οργανώσεις της, και από την άλλη ενθαρρύνοντας την Ελληνική κοινωνία για περισσότερη ένταξη και κατανόηση .
5- Να κάνουμε γνωστή τη δουλειά των Κοινοτήτων και των οργανώσεων των μεταναστών, και να την προωθήσουμε με διάφορους τρόπους και με τη στήριξη της Έργο Πολιτών και του δικτύου των ΜΚΟ του Παρατηρητηρίου.
6- Να εξετάσουμε τα κενά στους μεταναστευτικούς νόμους και τις επιπτώσεις τους και να προτείνουμε λύσεις σε αυτά.
7- Να παρακολουθούμε την εφαρμογή των νόμων για τους μετανάστες.
8- Να προτείνουμε καλές πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ένταξη των μεταναστών.
9- Να Στηρίξουμε το ρόλο της νεολαίας στην οικοδόμηση γεφυρών συνεργασίας, κατανόησης και συνύπαρξης.
η σύσταση του παρατηρητηρίου για θέματα μετανάστευσης είναι ένα καλό βήμα για δημιουργία ισχυρού θεμελίου ενοποίησης του λόγου και του οράματος μας. Το επόμενο βήμα είναι η δυναμική συμμετοχή των μεταναστών σε όλα τα άλλα παρατηρητήρια σε δραστηριότητες πέρα από την μετανάστευση ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί μια υγιή, σωστή και ενεργή κοινωνία πολιτών στην Ελλάδα.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 86 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter