i

Το μήνυμα του Παρατηρητηρίου από τη Θεσσαλονίκη
Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 11:59

Ανοικτές Κοινωνικές Αναπτυξιακές Συμπράξεις

H διαφάνεια των κοινοτικών προγραμμάτων

thesmoi-kai-efarmoges-koinonikis-oikonomiasΜε πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας και σημαντικού αριθμού Δήμων από όλους σχεδόν τους νομούς της περιφέρειας, διεξήχθη η πρώτη σύσκεψη στις 18-12-2013 για τη συγκρότηση Αναπτυξιακής Σύμπραξης, με σκοπό τη «δημιουργία δομών στήριξης για την κοινωνική οικονομία», στο πλαίσιο της αναμενόμενης πρόσκλησης.

Η πρωτοβουλία αυτή πρόκειται για μια ανοικτή διαδικασία συμμετοχής προς όλους τους δικαιούχους φορείς που συγκεντρώνουν τα κριτήρια της σχετικής πρόσκλησης και αυτό είναι μια πρωτόγνωρη πρακτική σ’ ένα χώρο που τα πράγματα γίνονται μέχρι τώρα εν κρυπτόν από τα ειδικά γραφεία των σχετικών προγραμμάτων, χωρίς σημαντικό πρακτικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Το Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας όπως και το Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών Πελοποννήσου (την προηγούμενη εβδομάδα) με σύμμαχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση σπάζουν αυτή την εν κρυπτόν πληροφόρηση και διάχυση τεχνογνωσίας ανοίγοντας τις διαδικασίες συμμετοχής με διαφάνεια και προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Γιατί ο προορισμός αυτών των πόρων που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και αποσκοπούν στην καταπολέμηση της φτώχιας και της ανεργίας, είναι ακριβώς η ενίσχυση των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας και ανέργων.

Η προηγούμενη εμπειρία από τη διαχείριση προγραμμάτων κατάρτισης – δια βίου μάθησης και προγραμμάτων τύπου ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης, έδειξε ότι η εμπλοκή κερδοσκοπικών επιχειρήσεων στη διαχείρισή τους και η συγκρότηση αναπτυξιακών Συμπράξεων με χαμηλή συμμετοχή των αυθεντικών κοινωνικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνει μηδαμινά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Μηδαμινά αποτελέσματα εξαιτίας της διαπλοκής και αδιαφάνειας που εννοεί τα λεγόμενα «τρωκτικά» των προγραμμάτων.

Μια κατάσταση που συνεχίζεται αδιαλείπτως τα τελευταία 25 χρόνια στη χώρα μας εξαιτίας της έλλειψης διαφάνειας και επαρκούς συμμετοχής των αυθεντικών οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Με τη συγκρότηση των «ανοικτών κοινωνικών Αναπτυξιακών Συμπράξεων» η Τοπική Αυτοδιοίκηση φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά το ρόλο της για ειλικρινή συνεργασία με το σύνολο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και την αξιοποίηση αυτού του κοινωνικού κεφαλαίου και ανθρωπίνων πόρων του εθελοντισμού στις τοπικές κοινωνίες, για την ανάπτυξη κοινωνικών Συνεταιρισμών και κοινωνικών επιχειρήσεων.

Το βασικό κίνητρο για την Τ.Α. είναι ότι βρίσκει ένα ουσιαστικό θεσμικό εργαλείο για τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων. Παιδικοί σταθμοί, φροντίδα στο σπίτι, κοινωνικά ιατρεία, και ένα πλήθος άλλων δραστηριοτήτων μπορούν να λειτουργήσουν αξιόπιστα και με χαμηλότερο κόστος μέσω των κοινωνικών συνεταιρισμών και κοινωνικών επιχειρήσεων.

Αυτή η δυνατότητα υπάρχει πλέον χάρις στο θεσμικό πλαίσιο του Νόμου 4019/11 για τις Κοινωνικές Συμπράξεις και τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς. Η Τ.Α. ανακαλύπτει το νόμο του Συνεργατισμού και της κοινωνικής οικονομίας χάρις σε αυτές τις ανοικτές πρωτοβουλίες και τον επικοινωνιακό ρόλο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που διευκολύνουν τη διάχυση γνώσης και τεχνογνωσίας στην αξιοποίηση ανενεργών υλικών και ανθρωπίνων πόρων που διαθέτει η Τ.Α.

Οι χρηματικοί πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου είναι σημαντικοί για την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας για τη συγκρότηση των Κοινωνικών Συμπράξεων και επιχειρήσεων.

Σαράντα περίπου Δήμοι σ’ όλη τη χώρα, με πρωτοπόρους τους Δημάρχους Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Βόλου, Αγίας Λαρίσης, Κορίνθου, Αχαρνών, Καλαμάτας και άλλων, έχουν αντιληφθεί τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό στις αρχές Φεβρουαρίου 2014 διοργανώνεται συνέδριο στην Αθήνα, το οποίο θα είναι η αποκορύφωση των πρωτοβουλιών για τις «περιφερειακές κοινωνικές Συμπράξεις» που μέχρι στιγμής έχουν ενεργοποιηθεί στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και αναμένεται να ξεκινήσουν αντίστοιχα και σε άλλες περιφέρειες.

Τα γραφεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης του Πανελληνίου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών παρέχουν σχετικές πληροφορίες.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Αθήνα: 210-8813761

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 29 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter