i

Πρακτικά Παρατηρητηρίου ΟΚΠ 15-3-2011

Στις 15-3-2010  πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της πρώτης συνάντησης της Γραμματείας των Συντονιστών του Παρατηρητηρίου στην Αίθουσα του Οργανισμού ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ. Διαβάστε παρακάτω τα πρακτικά της συνεδρίασης.

 

Στην εισήγηση που έγινε από τον Βασίλη Τακτικό και την Μαρία Χατζή υπογραμμίστηκε Ο σκοπός του Παρατηρητηρίου που αντικειμενικά Μαζί με όλα τα υφιστάμενα δίκτυα, έχει να αντιμετωπίσει το θεσμικό έλλειμμα της δημόσιας διαβούλευσης στη χώρα μας.

Να καλύψει την ανάγκη και το κενό της εκπροσώπησης του χώρου σε όλα τα εθνικά και διεθνή κέντρα διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων. Να τοποθετηθεί, μπροστά στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της φτώχειας του κοινωνικού αποκλεισμού και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος με την ενίσχυση των θεσμών αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Οικονομίας. Να καταγράψει, να επεξεργαστεί και να διαδώσει τις καλές πρακτικές και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ ενός συνολικού κοινωνικού δικτύου. Να εκπονήσει ένα ουσιαστικό στρατηγικό σχέδιο και πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης με την συμμετοχή εκατοντάδων οργανώσεων Ο.Κ.Π. και ΟΤΑ. Να διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα στη διαβούλευση όλων των ενεργών πολιτών το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

Στην διάθεση όλων είναι το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, ως δομή στήριξης.  Όλες οι ομάδες θα συναντηθούν ξεχωριστά μέχρι τέλος του μήνα. Θα συνεδριάζουν ανεξάρτητα με τον συντονιστή τους, θα συζητούν τα θέματα που τίθενται, θα προχωρούν στα οργανογράμματα και θα διαχέουν την πληροφόρηση. Το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ θα στηρίζει την επικοινωνία και εγώ προσωπικά θα παρευρίσκομαι όποτε χρειαστεί. Μπορείτε να χωριστείτε σε ομάδες, ο τρόπος λειτουργίας είναι δικός σας.

 

Τα Θέματα Ημερησίας Διάταξης όπως ετέθησαν

 

1. Σύσταση της Γραμματείας του Παρατηρητηρίου. Παρουσίαση των συντονιστών των ομάδων

2. Γενικές κατευθύνσεις λειτουργίας

3. Προτάσεις:

 • Προετοιμασία Πανελλήνιας Ολομέλειας
 • Θέματα διαβούλευσης σε σχέση με την πολιτεία

 

M.Χατζή: Είναι η πρώτη φορά που συναντιέται η Γραμματεία του Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας Πολιτών. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή πάνω από 150 Οργανώσεις και η λίστα των συμμετεχόντων είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ και την επόμενη εβδομάδα θα ανανεωθεί με προσθήκη νέων οργανώσεων. Το Παρατηρητήριο είναι ανοιχτό προς όλους. Έχουν συσταθεί ήδη 10 ομάδες. Η Συντονιστική Γραμματεία συνίσταται από τους συντονιστές και τους αναπληρωτές. Το Παρατηρητήριο ξεκίνησε με αφορμή τα σεμινάρια για την Κοινωνική Οικονομία στα οποία οι ομιλητές δίνανε ερεθίσματα ώστε οι ΟΚΠ εξέφρασαν την επιθυμία για περισσότερη συμμετοχή, συμβουλές, έκφραση προς τα έξω.

 

B.Τακτικός: Το προηγούμενο μήνα άρχισε η διαβούλευση για το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΜΚΟ και έχει ξεσπάσει από τα ΜΜΕ μια κατακραυγή για τα χρήματα που πήραν κάποιες ΜΚΟ. Τα δίκτυα αντιδράσανε ότι η Κοινωνία Πολιτών δεν είναι οι 100 ή 200 αλλά είναι δεκάδες χιλιάδες σύλλογοι, οργανώσεις σε όλη την χώρα. Επομένως αυτή η εικόνα που παρουσιάστηκε απο τα ΜΜΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα  σε σχέση με τους διαθέσιμους πόρους και την συνολική προσφορά των ΟΚΠ στην Ελληνική κοινωνία και σίγουρα δυσφημίζει τον χώρο.

Επίσης το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο προβλέπει ότι οι ΟΚΠ πρέπει να συμμετέχουν στη διαβούλευση κάτι που ασφαλώς σήμερα δεν  συμβαίνει στη χώρα μας αναφορικά με τη εκπροσώπηση και διαβούλευση και είναι καιρός να αντιμετωπιστεί. Έτσι προέκυψε η ανάγκη της δημιουργίας ενός παρατηρητηρίου το οποίο θα έχει θεσμικό ρόλο στη δημόσια διαβούλευση.

 

Μ. Χατζή: Ενημερώνει ότι συντονιστές και αναπληρωτές για την άμεση λειτουργία του Παρατηρητηρίου αναλαμβάνουν τους τομείς:

Περιβάλλον, Συντονιστής, Κώστας Γράψας, προτεινόμενοι αναπληρωτές: Ανδρέας Οικονόμου, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης και Γρηγόρης Μαλτέζος.

Πολιτισμός, Συντονιστής Νικόλαος Λαγκαδινός με αναπληρωτή τον Γιώργο Μαυρουλέα.

Παιδεία & Δια βίου Μάθηση, Συντονίστρια Διατσέντα Φάνου Φουσκαρίνη με αναπληρωτές, Θεόδωρος Δημητρόπουλος, Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Εξάρχου Χρυσούλα

Υγεία Πρόνοια, Συντονίστρια, Μαργαριτίδου Βάσω, με προτεινόμενους αναπληρωτές: Λίζα Μεσθεναίου, Αλίκη Μητσάκου

Κοινωνική Αλληλεγγύη - Ανθρώπινα δικαιώματα, Συντονίστρια Ιωάννα Μάστορα, προτεινόμενοι αναπληρωτές: Νίκη Ρουμπάνη, Ρουμπίνη Τερζάκη

Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συντονιστής Βασίλης Τακτικός, προτεινόμενοι αναπληρωτές: Σταυρούλα Τσιόλη, Ήρα Κουρή, Ηλίας Τσουτσοπλίδης

Συνεργατισμός - Κοινωνική Οικονομία, Συντονιστής Δημήτρης Μιχαηλίδης, με αναπληρωτές: Σουπιώνη Μαριαλένα, Γαρδικιώτη Χριστιάνα

Πολιτική Προστασία, Συντονιστής Σαχινίδης Νίκος, με αναπληρωτές: Μπάτσιος Παύλος, Γιάννης Δαμιανόγλου

Επικοινωνία - Δικτύωση, Συντονιστής Φρεμεντίτης Σπύρος, με αναπληρωτή, Ξένια Κουτσογιάννη

Μετανάστες, Συντονιστής Hala Akari, αναπληρωτής, Ξένια Θεοφανίδου

 

Γενικός Συντονισμός: Μαρία Χατζή

Γραμματεία του Παρατηρητηρίου: Έλενα Σιόρεντα.

Εκτός από την θεματική οργάνωση θα υπάρχει και περιφερειακή οργάνωση του παρατηρητήριου. Η κάθε περιφέρεια θα αυτοοργανωθεί, με το ίδιο μοντέλο, με τις οργανώσεις της περιφέρειας. Ήδη σε όλους τους συντονιστές και στα μέλη των ομάδων έχουν σταλεί τα στοιχεία επικοινωνίας τους για ανταλλαγή απόψεων ή προτάσεων. Υπάρχει οριζόντια επικοινωνία, όχι μόνο κάθετη.

 

Ο σκοπός του Παρατηρητηρίου: Μαζί με όλα τα υφιστάμενα δίκτυα, να αντιμετωπιστεί το θεσμικό έλλειμμα της δημόσιας διαβούλευσης στη χώρα μας.

Να καλύψει την ανάγκη και το κενό της εκπροσώπησης του χώρου σε όλα τα εθνικά και διεθνή κέντρα διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων. Να τοποθετηθεί, μπροστά στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της φτώχειας του κοινωνικού αποκλεισμού και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος με την ενίσχυση των θεσμών αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Οικονομίας. Να καταγράψει, να επεξεργαστεί και να διαδώσει τις καλές πρακτικές και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ ενός συνολικού κοινωνικού δικτύου. Να εκπονήσει ένα ουσιαστικό στρατηγικό σχέδιο και πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης με την συμμετοχή εκατοντάδων οργανώσεων Ο.Κ.Π. και ΟΤΑ. Να διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα στη διαβούλευση όλων των ενεργών πολιτών το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

Στην διάθεση όλων είναι το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, ως δομή στήριξης.  Όλες οι ομάδες θα συναντηθούν ξεχωριστά μέχρι τέλος του μήνα. Θα συνεδριάζουν ανεξάρτητα με τον συντονιστή τους, θα συζητούν τα θέματα που τίθενται, θα προχωρούν στα οργανογράμματα και θα διαχέουν την πληροφόρηση. Το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ θα στηρίζει την επικοινωνία και εγώ προσωπικά θα παρευρίσκομαι όποτε χρειαστεί. Μπορείτε να χωριστείτε σε ομάδες, ο τρόπος λειτουργίας είναι δικός σας.

 

Ξ. Θεοφανίδου: Η ομάδα της μετανάστευσης εντάσσεται στην κοινωνική αλληλεγγύη - ανθρώπινα δικαιώματα και εν μέρει και στον πολιτισμό.

Β. Τακτικός: Δεν υπάρχουν στεγανά. Τα μέλη της μιας ομάδας μπορούν να συμμετάσχουν στην άλλη ομάδα.

Μ. Χατζή: Αν επιθυμείτε να αλλάξετε ομάδα, μπορείτε ή να παρακολουθείτε όποια ομάδα θέλετε. Ένα μέλος μπορεί να  γραφεί μόνο σε 2 ομάδες.

 

Πρόταση. Κάθε μήνα να υπάρχει συνάντηση της Γραμματείας. Θα υπάρχει Ολομέλεια του Παρατηρητηρίου, Συντονιστική Γραμματεία και οι επιμέρους ομάδες εργασίας.

 

Β. Τακτικός: Κομβικό θέμα η Επικοινωνία και Δικτύωση που αφορά όλες τις ομάδες και ιδιαίτερα είναι δουλειά της ομάδας Δικτύωσης και Επικοινωνίας. Η κοινωνία λειτουργεί αλλά παράγει κατακερματισμένα. Έχει καλές πρακτικές αλλά δεν τις γνωρίζουν όλοι. Υπάρχει γνώση που δεν μεταδίδεται. Τα πάντα γίνονται μέσω του διαδικτύου. Επομένως ένα επικοινωνιακό δίκτυο που έχει δομή μέσα από την οργάνωση του Παρατηρητηρίου θα μπορεί πρακτικά ένα μήνυμα που είναι χρήσιμο,  να μεταδίδεται αυτομάτως σε  χιλιάδες κόσμο. Το Παρατηρητήριο θα είναι ένα μεγάλο επικοινωνιακό δίκτυο. Είμαστε εμείς οι συντονιστές, οι 150 εκπρόσωποι, οι επιτροπές διαβούλευσης των δήμων. Αυτοί με τη σειρά τους και με την δημιουργία των περιφερειακών δικτύων που επίσης έχουμε βάλει σε εφαρμογή, έχω υπολογίσει ότι περίπου 20.000 άτομα θα είναι συνδεδεμένοι ανά πάσα στιγμή σε όλη τη χώρα και όχι οποιοιδήποτε άνθρωποι αλλά καθοδηγητές γνώμης. Ότι καλό κάνει η κάθε ομάδα θα επεξεργάζεται και θα έχει την δυνατότητα να κυκλοφορεί σε όλο το δίκτυο. Η κάθε ομάδα οφείλει να φτιάξει το δικό της δίκτυο με το facebook. Το επικοινωνιακό δίκτυο, δικτύωση προσώπων αλλά και μέσων είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο.

Μ. Χατζή: Μπορείτε να φτιάξετε και τα Group mails. Με ένα email, να αποστέλλεται σε πάρα πολλά άτομα. Ο κ. Πουρναράς IT του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι υπεύθυνος για το δίκτυο, οπότε μπορεί να σας βοηθήσει.

Hala Akari: Τόνισε την σπουδαιότητα των κοινωνικών δικτύων και σε σχέση με τα γεγονότα στις αραβικές χώρες.

Β. Τακτικός: Να γίνει ένα ειδικό σεμινάριο για το πώς λειτουργούν όλα τα μέσα και πως επικοινωνούν. Είναι δουλειά της ομάδα Επικοινωνίας - Δικτύωσης, η οποία  θα πρέπει να ετοιμάσει  ένα τεχνικό σχέδιο και θα γίνει κοινό κτήμα προς όλους.

Σ. Φρεμεντίτης: Μέσω της ιστοσελίδας μας έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα. Θα περάσω το δελτίο τύπου και θα  δημοσιοποιούμε όλα τα θέματα.

Χ. Εξάρχου & Δ. Μιχαηλίδης: Θα περάσουν το δελτίο τύπου στο δίκτυο τους.

Β. Τακτικός: Την επόμενη εβδομάδα θα έχω κάποια κείμενα θα τροφοδοτήσουμε το δίκτυο. Όλα τα χρήσιμα links θα τα βρείτε στο edomko, υπάρχουν όλα τα links π.χ. του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΜΚΟ Σόλων, Ecosocial, περίπου 10 sites, θα τα έχουμε όλα συγκεντρωμένα σε ένα site.

Δ. Μιχαηλίδης: Οι ειδήσεις θα πρέπει να είναι επεξεργασμένες. Υπάρχουν κάποια γεγονότα π.χ. το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011, τα οποία τα έχουμε χάσει τελείως, γίνονται κάποιες εκδηλώσεις στην Αθήνα αυτό το μήνα, καλό θα ήταν να τα παρακολουθούμε όλα αυτά.

Ξ. Κουτσογιάννη: Να επιστρατεύσουμε π.χ. κάποιους δημοσιογράφους να καταγράφουν αυτές τις εκδηλώσεις.

Αμυράς Ιφικράτης: Πρέπει να υπάρχει άμεσο κίνητρο π.χ. τις ΜΚΟ τις απασχολούν η χρηματοδότηση.

Β. Τακτικός: Αυτό το παρατηρητήριο όπως συστήνεται αποτελεί την υλική βάση ανθρώπινου δυναμικού και οργανωτική για να γίνει ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης για την χώρα σε επίπεδο κυβέρνησης. Τώρα γίνεται η πραγματική βάση προς το άπλωμα όλων των οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών. Αυτό το πρόγραμμα είναι αναγκαίο για την χώρα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται μόνο αν δικτυώσεις πολλές οργανώσεις και τις επιτροπές διαβούλευσης του κάθε δήμου τότε θα προκύψει ένα πολύ δυνατό εργαλείο για τα θέματα της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτό είναι το όραμα το οποίο δεν υλοποιείται γιατί επικρατεί η αρχή της ιδιωτικότητας σε ένα χώρο που πρέπει να κυριαρχεί η αρχή της κοινοτικής αντίληψης .Το πρόγραμμα είναι για την κοινωνία και προωθείται μόνο με την κοινωνική δικτύωση. Να δικτυωθεί το Παρατηρητήριο σε όλη η χώρα. Εφόσον οι ομάδες δουλέψουν, ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα το δίνουμε στην κυβέρνηση, μετά θα πάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμα και στην τρόικα. Η επικοινωνία γίνεται πρόγραμμα. Στη χώρα μας κρίνονται όλα από τις δημοσκοπήσεις. Δύναμη ισχύος και μία τεχνοκρατική δεδομένη πρόταση δεν θα μπορέσουν να την απορρίψουν. Υπάρχουν και τα κλειστά επαγγέλματα μέσα στις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, που κάποτε θα πρέπει να σπάσουν.

Ε. Ευφραμιάδου: Η επικοινωνία θα μπορεί να έχει νομική ισχύ γιατί με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία π.χ. έγινε παγκόσμιο δημοψήφισμα αν ξεπεραστούν 1.000.000 ψήφοι αποκτά νομική ισχύ.

Δ. Μιχαηλίδης: Δεν είναι ακριβώς έτσι.

Σ. Φρεμεντίτης: Η Δικτύωση έχει να κάνει με το κομμάτι των πολιτικών δηλαδή με τους Ευρωβουλευτές. Θα πρέπει να πάει εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Θα πρέπει να γίνει και μια κάθαρση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Υπάρχει και ο συμπαραστάτης του πολίτη στα πλαίσια του Καλλικράτη.

Β. Τακτικός: Η δημοσιότητα είναι η βάση της δικαιοσύνης.

Γ. Μαυρουλέας: Με αυτό ωριμάζει ένας κοινωνικός λόγος παλαιότερα ίσχυε «Πες πες κάτι θα μείνει» πλέον ισχύει «πες πες τίποτα δε μένει». Πρέπει να δημιουργείται μια ωριμότητα. Είμαστε υποχείρια των αποφάσεων τους, οι Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών.

Μ. Χατζή: Μέλημα του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ και των ομάδων του παρατηρητηρίου είναι να στείλουμε μία επιστολή να δούμε αν έχουν συστήσει τις επιτροπές διαβούλευσης οι δήμοι άνω των 10.000.

Β. Τακτικός: Πρέπει να υλοποιηθεί στην πράξη η συμμετοχική δημοκρατία. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχετικά προγράμματα που δεν υλοποιούνται που σημαίνει ότι όσο δεν προχωράνε οι θεσμοί της συμμετοχικής δημοκρατίας μην περιμένετε διαφάνεια. Δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να ελέγξει το ίδιο το κράτος. Το μόνο πράγμα που μπορεί να πιέσει τον Δήμο είναι μια ισχυρή επιτροπή διαβούλευσης η οποία στηρίζεται όμως πολιτικά, κοινωνικά, πνευματικά με θέσεις, με τεκμηρίωση, με προγράμματα από ένα παρατηρητήριο της κοινωνίας πολιτών. Έχει 4000 καταγεγραμμένες Οργανώσεις το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, περίπου 500 θα υπάρχουν στο Παρατηρητήριο. Θα γίνει μια δεύτερη καταγραφή από τους εκπρόσωπους του Παρατηρητήριου στις περιφέρειες. Μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε όλα αυτά τα μητρώα τα οποία μπορούμε να τα αναρτήσουμε στο διαδίκτυο. Τον επόμενο μήνα θα πρέπει να κάνουμε τις καταγραφές και την επικοινωνία ώστε να αρχίσει να δουλεύει το σύστημα. Θα προχωρήσει το πράμα αν η κάθε ομάδα κάνει τη δουλειά μόνη της. Ο ρόλος μας είναι η μόχλευση για να γίνει το πρόγραμμα.

Μ. Χατζή: Εμείς έχουμε καταγράψει όλα τα στοιχεία των καλλικρατικών δήμων και με τους υπεύθυνους εθελοντισμού. Τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα. Υπάρχει επικοινωνία με τους δήμους, μνημόνια συνεργασίας, ενημέρωση. Θα κάνουμε και ένα 4ωρο σεμινάριο για τις υποδομές των ΟΤΑ με την κοινωνία πολιτών.

Β. Τακτικός: Το Παρατηρητήριο δεν είναι ούτε δευτεροβάθμιο όργανο της Κοινωνίας Πολιτών, ούτε δίκτυο των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών ούτε γνωμοδοτικό όργανο του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ. Είναι μία σύμπραξη ενεργών πολιτών, μελών Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, που έχει στόχο η συνεργασία τους να φέρει συντεταγμένα τη φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων με δομή στήριξης το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, που έχει αυτήν την καταστατική δυνατότητα και τον στόχο, όπως άλλωστε αυτός καθορίζεται από το κάλεσμα των Ηνωμένων Εθνών και της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για την ίδρυσή του. Το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ έθεσε ως σημαντική πρωτοβουλία την κινητοποίηση και τη στήριξη σε αυτό το εγχείρημα, ως ουσιαστική προσφορά του προς το πεδίο για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011. Το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει ιδρυθεί με νόμο από την Βουλή και μόνο από την Βουλή μπορεί να καταργηθεί. Το παρατηρητήριο συστήνεται πανελλαδικά και στη συνέχεια μπορεί να οργανωθεί σε επιμελητηριακή δομή σε όλη τη χώρα με εκλογή από τις Περιφέρειες. Είμαστε αυτόνομοι, εμείς καθορίζουμε τι θα κάνουμε ως Κοινωνία Πολιτών και μπορούμε να προχωρήσουμε και αμέσως σε εκλογή εκπροσώπων.

Πρόταση Β. Μαργαριτίδου: Η σημαντική συμβολή του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ για το έτος εθελοντισμού 2011 είναι η σύσταση του παρατηρητήριου. Ότι δημοσιοποιούμε  πρέπει να έχει αυτόν τον τίτλο.

Η πρόταση γίνεται αποδεκτή με ενθουσιασμό

Πρόταση Γ. Μαλτέζου να κάνουμε ένα αφιέρωμα εθελοντισμός και περιβάλλον στις 5 Ιουνίου σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τους δήμους

Μ. Χατζή: Αυτή τη στιγμή οι δήμοι βρίσκονται σε ένα χάος σχετικά με τον Καλλικράτη. Εμείς είμαστε μία σανίδα σωτηρίας. Έχουμε κάνει πολλές εκθέσεις για το περιβάλλον σε συνεργασία με τους δήμους θα συνεχίσουμε.

Β. Τακτικός: Πρόταση να γίνει η ολομέλεια του παρατηρητηρίου άμεσα. Προτείνονται αίθουσες. Ημερομηνία πραγματοποίησης 16 Απριλίου. Ο στόχος κάθε συντονιστής να έχει μία εισήγηση 5-10 λεπτά. Επίσης εισηγήσεις από τις θεματικές ή περιφερειακές ενότητες με στόχο την διαβούλευση. Θα  έχουμε προτάσεις από τις περιφέρειες και από τα περιφερειακά δίκτυα. Θα είναι ένα σύστημα συμμετοχικής δημοκρατίας.

 

Συνοπτικά συζητήθηκαν τα εξής ζητήματα:

 

 • Το ζήτημα της διαπλοκής των ΜΚΟ. Οι χαμένοι οικονομικοί πόροι
 • Περιφερειακή οργάνωση του Παρατηρητηρίου και αυτοοργάνωση στην περιφέρεια
 • Δημιουργία ηλεκτρονικών ομάδων διαβούλευσης
 • Κάθε μήνα συνάντηση συντονιστών. Το Παρατηρητήριο θα είναι ένα μεγάλο επικοινωνιακό δίκτυο. Συντονιστές, μέλη και επιτροπές των ΟΤΑ
 • Οι ομάδες του Παρατηρητηρίου να δημιουργήσουν σελίδα στο Facebook
 • Παρατηρητήριο είναι κοινωνικό δίκτυο με ευρεία διάχυση της πληροφόρησης
 • Το Παρατηρητήριο στα κέντρα λήψης αποφάσεων
 • Αποστολή στους δήμους σημειώματος μέσω του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ για την επικοινωνία του Παρατηρητηρίου με τις δημοτικές επιτροπές διαβούλευσης.
 • Το Παρατηρητήριο δεν είναι σύλλογος, δεν είναι σωματείο ούτε δίκτυο των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών. Είναι μία σύμπραξη ενεργών πολιτών, μελών οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, που έχει στόχο να φέρει τη φωνή τους αυτοοργανωμένη και συντεταγμένη στα κέντρα λήψης αποφάσεων με δομή στήριξης το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ
 • Να αναγνωριστεί ως μεγάλη και σημαντική δράση και ουσιαστική προσφορά για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011 η στήριξη του Παρατηρητηρίου από το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ
 • Αποφασίστηκε εντός Απριλίου η ολομέλεια του Παρατηρητηρίου στο οποίο θα παρουσιασθούν οι πρώτες προτάσεις και εισηγήσεις.

 

Παρόντες:

1.          Μαρία Χατζή

2.          Γρηγόρης Μαλτέζος

3.          Γεωργία Σακούλα

4.          Γεώργος Μαυρουλέας

5.          Έλενα Ευφραιμιάδου

6.          Βάσω Μαργαριτίδου

7.          Λίζα Μεσθεναίου

8.          Βασίλειος Τακτικός

9.          Γεώργιος Καστάνης

10.       Σταυρούλα Τσιόλη

11.       Ηλίας Τσουτσοπλίδης

12.       Δημήτριος Μιχαηλίδης

13.       Αλέξανδρος Οικονόμου

14.       Παύλος Μπάτσιος

15.       Ξένια Κουτσογιάννη

16.       Σπύρος Φρεμεντίτης

17.       Ξένια Θεοφανίδου

18.       Αναστασία Γεωργίου

19.       Hala Akari

20.       Δήμητρα Κωνσταντινίδου

21.       Χρυσούλα Εξάρχου

22.       Ελένη Κόνιαρη

23.       Αιμιλία Σταθούλια

24.       Ιφικράτης Αμυράς

25.       Φίλιππος Παντούλιας

26.       Τριανταφυλλιά Νιάρχου

27.       Χριστίνα Πουρνού

28.       Αθανασία Αγγελοπούλου

 

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 88 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter