i

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ - ομάδα για τους ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι οι μετανάστες δεν ζουν και δεν πρέπει να ζουν χωριστά από την υπόλοιπη κοινωνία με μοναδικό στοιχείο ταυτότητας την ιδιότητά τους ως μετανάστες. 

Συμφωνήσαμε ότι στόχος μας είναι να δραστηριοποιήσουμε τις κοινότητες ώστε να συμμετέχουν στην Κοινωνία των Πολιτών και να αναμειχθούν στις οργανώσεις της.

Για το λόγο αυτό αξιοποιούμε τη συμμετοχή μας στην Έργο Πολιτών και στο Παρατηρητήριο των ΜΚΟ και καλούμε μέλη των μεταναστευτικών κοινοτήτων να συμμετάσχουν στην ομάδα ώστε:
α. Να πουν τη γνώμη τους για την ένταξη στην ελληνική κοινωνία και τη συμμετοχή τους στον εθελοντισμό και στις ΜΚΟ.
β. Να κάνουν γνωστή τη δουλειά των Κοινοτήτων και των οργανώσεων των μεταναστών, να την προωθήσουν με διάφορους τρόπους και με τη στήριξη της Έργο Πολιτών και του δικτύου των ΜΚΟ του Παρατηρητηρίου.


Έναν μετανάστη και μια μετανάστρια, ιδίως αν ζουν χρόνια στην Ελλάδα, τους απασχολούν και άλλα πράγματα εκτός από τη δουλειά: το περιβάλλον, το παιδί, η γειτονιά, η ακρίβεια κ.ο.κ. Πιστεύουμε ότι η έλλειψη συμμετοχής τους σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και δικαιολογημένα στο ότι δίνουν προτεραιότητα στη δουλειά, αλλά και:

  • Στο γεγονός ότι η ίδια η κοινωνία θέλει να κρατήσει τους μετανάστες εκτός, επιτρέποντάς τους μόνον την ιδιότητα του εργαζόμενου μετανάστη.
  • Στο ότι συχνά οι ίδιοι οι μετανάστες προέρχονται από κοινωνίες και συστήματα που δεν ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να συμμετέχουν στα κοινά.
  • Στη δυσκολία επικοινωνίας επειδή δεν γνωρίζουν καλά τα ελληνικά.
  • Στην καθυστέρηση της νομιμοποίησης και της έκδοσης αδειών παραμονής. Έτσι οι μετανάστες βρίσκονται σε μια κατάσταση μετέωρη, μη γνωρίζοντας αν θα μπορέσουν να παραμείνουν ή θα αναγκαστούν να φύγουν.
  • Ειδικά για τις γυναίκες, οι κοινωνίες προέλευσής τους δεν τις έχουν ενθαρρύνει να συμμετέχουν στα κοινά.

Για σχόλια - παρατηρήσεις - προτάσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 45 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter