i

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ - Μαζί μπορούμε καλύτερα

Της Ξένιας Κουτσογιάννη*

Ποιος λέει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνεργασία, ομαδικότητα κι αλληλεγγύη; Ποιος λέει ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει και τίποτα δεν μπορεί να πάει μπροστά; ...  Μετά την ίδρυση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των OKP και την Πανελλαδική ολομέλεια της 16ης Απριλίου στην Αθήνα, ο ένας μετά τον άλλο σύλλογοι, ΜΚΟ και κάθε είδους κοινωνικές οργανώσεις, συσπειρώνονται και αυτοργανώνονται δίνοντας σάρκα και οστά σε ένα άπιαστο όνειρο. Τη συνεργασία.

 

Μια οικογένεια που διαρκώς μεγαλώνει
Σε πέντε περιφέρειες τα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία και εξακολουθούν να διευρύνονται. 200 οργανώσεις στη Κρήτη, 70 στην δυτική Ελλάδα, 210 στην Αττική, 170 στην Θεσσαλία και 50 στην Μακεδονία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται τα δίκτυα που ενώνονται σε Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία προκειμένου να απαρτίσουν αρχικά το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Πελοποννήσου, με πάνω από 100 οργανώσεις - μέλη προς το παρόν, ενώ έπονται Δωδεκάνησα, νησιά βόρειου και νοτίου Αιγαίου και Θράκη.

Το σκηνικό της μιζέριας
Σήμερα παρά ποτέ η κοινωνία κατακερματίζεται συστηματικά και για πολλούς λόγους με αποτέλεσμα να χάνει τη δύναμη της και να φιμώνεται. Κάτω από την πίεση της κρίσης, ο καθένας από εμάς, η κάθε οργάνωση της κοινωνίας πολιτών, η κάθε συλλογική προσπάθεια απομονώνεται, αποκόπτεται από το κοινωνικό κορμό και τελικά υποβαθμίζεται.

Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα
Η αρχή έγινε αυθόρμητα με το δίκτυο ΣΥΜΠΡΑΞΗ και στη συνέχεια με την παρέμβαση στη διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία, που επί της ουσίας απαξίωνε τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών.
Η δικτύωση πήρε μορφή χιονοστιβάδας, οι οργανώσεις πλησίασαν τις 300 και η φωνή τους έγινε ηχηρή. Αποτέλεσμα αυτής της αυθόρμητης συμπόρευσης ήταν να περιληφθούν επιτέλους οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών στην ατζέντα του υπουργείου εργασίας.

Οι πρώτοι καρποί
Στη συνέχεια το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, ο κρατικός οργανισμός για τον εθελοντισμό, καθ' ύλη αρμόδιος για θέματα Οργανώσεων κοινωνίας πολιτών κατανόησε την προσπάθεια και προσέφερε τη πολύτιμη στήριξή του, ενώ στις περιφέρεις Κρήτης και δυτικής Ελλάδας προωθείται η δημιουργία μητρώου ΟΚΠ, ικανοποιώντας επιτέλους πάγιο αίτημα των Οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.
Ελπίζουμε ότι η πρόταση αυτή θα βρει εφαρμογή και στις άλλες περιφέρειες.

Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει
Με πολλή δουλειά και χωρίς πολλά λόγια το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ συνεχίζει να επεκτείνεται και να διαδραματίζει ρόλο διεκδικώντας συντεταγμένα αυτά που οι ΟΚΠ δικαιωματικά δικαιούνται για να μη επαναληφθεί το φιάσκο της μοιρασιάς των κοινωνικών πόρων σε εικονικά δίκτυα μαϊμού όπως εν πολλοίς γινόταν μέχρι τώρα.

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Θέλει φρέσκιες ιδέες και πνεύμα συλλογικότητας το καλύτερο αύριο που όλοι ονειρευόμαστε. Λέτε αυτή τη φορά να καταφέρουμε να κάνουμε το όνειρο να βγει αληθινό;


Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ (Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών) είναι ανοικτό σε όλες και όλους. Ακολουθεί τη λογική του νέου διοικητικού χάρτη κι ενθαρρύνει την αυτοργάνωση ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΩΝ και στις 12 περιφέρειες της χώρας, με 11 θεματικές ομάδες εργασίας, το καθένα. Στόχος είναι η δικτύωση, η μελέτη κι επεξεργασία θεμάτων που αφορούν τη Κοινωνία Πολιτών και τις Οργανώσεις και κυρίως η ενεργός συμμετοχή σαν πομπός αλλά και σαν δέκτης μηνυμάτων από και προς ολόκληρη την Ελλάδα ώστε να ακούγεται η φωνή της κοινωνίας πολιτών και να καθίσταται δυνατή η ουσιαστική παρέμβασή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Οι θεματικές ομάδες του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ είναι:
1)Δικτύωση - Επικοινωνία, 2)Περιβάλλον, 3)Υγεία - Πρόνοια, 4)Παιδεία - δια βίου μάθηση, 5)Πολιτισμός, 6)Πολιτική προστασία, 7)Κοινωνική Αλληλεγγύη - Ανθρώπινα δικαιώματα, 8)Συνεργατισμός & Κοινωνική Οικονομία, 9)Μετανάστες, 10)Τοπική αυτοδιοίκηση, 11)Ελληνισμός της διασποράς

Ξένια Κουτσογιάννη

Οικονομολόγος - Δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ, μέλος της ομάδας εθελοντών δημοσιογράφων του Πανελληνίου Παρατηρητηρίου ΟΚΠ

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 30 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter