i

Πως ένα καινοτόμο πρόγραμμα κινδυνεύει να προσβάλει το υγιές εθελοντικό κίνημα της Κοινωνίας Πολιτών

Του Χρήστου Καραζούπη

Με οργή και αγανάκτηση παρακολουθούμε την εξέλιξη του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Απασχόλησης και αυτό διότι ενώ δικαιούχοι είναι αποκλειστικά οι Σύλλογοι της Κοινωνίας των Πολιτών (δεν τους ονομάζω ΜΚΟ γιατί μας έχουν ταυτίσει, με τη συνδρομή των ΜΜΕ, απόλυτα με την διαπλοκή…), βγαίνουν συνεχώς στην επιφάνεια, μετά το τέλος της προθεσμίας κατάθεσης των προγραμμάτων, ποιοι θα ωφεληθούν από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος….

 

Έχουμε και λέμε, η πίτα ολόκληρη αφορά 55000 ανέργους, στους οποίους θα μοιραστούν μέσω των δικαιούχων Συλλόγων 380.000.000 εκατομμύρια ευρώ.

Για να υλοποιήσει ένας Σύλλογος ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να έχει ή να έχει καταθέσει φάκελο Διαχειριστικής Επάρκειας, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για την απόκτηση της οποίας εμφάνισε λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας, μέσα στο καλοκαίρι και μετά από πίεση του Πανελληνίου Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας των Πολιτών….(ΤΥΧΑΙΟ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ)

Αποτέλεσμα ήταν να ελάχιστοι Σύλλογοι να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για διαχειριστικά επάρκεια (ζήτημα είναι εάν έχουν πιστοποιηθεί 40 οργανώσεις πανελλαδικά) αφήνοντας έτσι ελεύθερο το πεδίο για δράση, στην ΓΕΣΕΕ και στη ΓΕΣΕΒΕ με τα ΙΣΤΙΤΟΥΤΑ τους!!! και σε στημένες ΜΚΟ, βουλευτών, πολιτευτών και Δημάρχων.

Οι πραγματικές Εθελοντικές Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, χωρίς να έχω πλήρη εικόνα του προγράμματος, πιστεύω ότι δεν τους αντιστοιχεί περισσότερο από 5-10%, ένα 60-70% θα το μοιραστούν η ΓΕΣΕΕ και ΓΕΣΕΒΕ και το υπόλοιπο θα πάει στις στημένες ΜΚΟ. Με δεδομένο ότι η ΓΕΣΕΕ και ΓΕΣΕΒΕ δεν θα έχουν έξοδα διαχείρισης, καθότι την εποπτεία και διαχείριση του προγράμματος αναλαμβάνουν οι συμπράττοντες Δήμοι, θα καρπωθούν εάν συμβούν έτσι τα πράγματα πάνω από 10.000.000 ευρώ!!!, αφού στην ουσία το 5% των εξόδων διαχείρισης του προγράμματος δεν θα υφίσταται…. και επί πλέον με τους επωφελούμενους ανέργους, θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες…..

Πρέπει η κυβέρνηση και το υπουργείο να δουν με προσοχή αυτές τις παραμέτρους, του εκκολαπτόμενου σκανδάλου και να το σταματήσουν άμεσα.

Απέναντί τους δε σε οποιαδήποτε διαβούλευση για τα προγράμματα του ΕΚΤ, να έχουν το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο της Κοινωνίας των Πολιτών, γιατί αυτό εκφράζει σήμερα, πιο γνήσια το πολυδιασπασμένο και διασπαρμένο Εθελοντικό Κίνημα...

>Πρέπει και εμείς όμως που ισχυριζόμαστε ότι αποτελούμε τη γνήσια έκφραση της Κοινωνίας των Πολιτών, να βάλουμε πλάτη, να δουλέψουμε περισσότεο, να εκσυγχρονίσουμε τις Οργανώσεις μας, γιατί έτσι δεν θα δίνουμε άλλοθι, σ΄ αυτούς που έχουν φέρει την Ελλάδα στο έσχατο σημείο και χάριν ελάχιστων ΜΚΟ να ασελγούν επάνω μας χωρίς να μπορούμε να τους αντικρούσομε.

Η «Εν Δράσει» και το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο της Κοινωνίας των Πολιτών στο οποίο είμαστε ιδρυτικό μέλος, παρακολουθεί όλες αυτές τις διεργασίες και εξελίξεις και εκτός από τις δημόσιες εκκλήσεις, δεν μένει πλέον άλλος δρόμος από τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων παραποίησης και στοιχείων που αποκλίνουν από τη στοχοθεσία των δράσεων  του ΕΚΤ και να καταγγείλουμε απευθείας στον πρωθυπουργό και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. ελπίζοντας ότι, θα μπει κάποτε ένα τέλος στα ιδιαζόντως «κλειστά επαγγέλματα» κοινοτικών προγραμμάτων….

Για την Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει»

Χρήστος Καραζούπης

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 51 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter