i

Κοινωφελής Εργασία ή Ανωφελής εκμετάλλευση;

* Του Δημήτρη Μιχαηλίδη
Πολιτική μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα μας έλεγαν οι καθηγητές μας. Το ένα είναι ο αγώνας για την κατάκτηση της εξουσίας. Και δεύτερο είναι κάθε πράξη μας που επηρεάζει έναν άλλον άνθρωπο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ έγινε για να ενισχύσει την κοινωνία κι όχι την εξουσία ... Τα χρήματα του ΕΚΤ ήταν για να ενισχύσουν την Κοινωνία των πολιτών, για να δυναμώσει η κοινωνία και να αντέχει στις κρίσεις (κυρίως οικονομικές).Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας είχε σαν στόχο την ενίσχυση της κοινωνίας και βέβαια η αποτελεσματικότητά του θα ήταν πολλαπλασιαστική, αν  αξιοποιούσε περισσότερους ανέργους, καλύπτοντας, ως ένα ποσοστό και κρατικούς σχεδιασμούς μείωσης της ανεργίας.

 

 

Από το παραπάνω σημείο, μέχρι του να γίνει, ένα πρόγραμμα του ΕΚΤ, ένα εργαλείο ενδυνάμωσης και εξυπηρέτησης των κομματικών ή διακομματικών εξουσιαστικίστικων συντεχνιών, η απόσταση είναι απελπιστικά μεγάλη.

Ούτε η ανάθεση σε κρατικό εξάρτημα της εξουσίας (ανεξάρτητο ή εξαρτημένο, δεν έχει σημασία) της «απορρόφησης» των διατεθέντων χρημάτων, και πρόσληψης ανέργων, είναι αποδεκτή πρακτική, διότι πάλι το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας γίνεται εργαλείο της πολιτικής αντιπαράθεσης των αγωνιζομένων για την εξουσία, ενώ επρόκειτο για μέσο για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεών της κοινωνίας των πολιτών.

Το θέμα δεν είναι η επιλογή της ποιο ανώδυνης μεθόδου ενίσχυσης της κρατικής εξουσίας (Δήμοι, κεντρικές κομματικοποιημένες συντεχνίες, ΑΣΕΠ κλπ), αλλά η ενδυνάμωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Και δεν υπάρχει αυθεντικότερη έκφραση της κοινωνίας των πολιτών, από την ίδια την κοινωνία των πολιτών με τις οργανώσεις της. Κάθε προσπάθεια της εξουσίας να υποκαταστήσει την κοινωνία με δομές και ανεξάρτητες αρχές και δημόσιες υπηρεσίες ή ακόμα και με δημοτικές αυτοδιοικήσεις είναι αλλοίωση (κακοποίηση) της αρχικής πρόθεσης ενίσχυσης της κοινωνίας.

Η κοινωνία δεν αποζητά άλλους εκφραστές της κρίσης της και της επιθυμίας της. Είναι εκεί η ίδια παρούσα. Χωρίς ΑΣΕΠ. Και χωρίς συμπολίτευση και αντιπολιτεύσεις. Είναι απλά η ίδια η κοινωνία.

Μακριά από κάθε έντιμο πολίτη της κοινωνίας τα παιχνίδια της εξουσίας (πολιτικής ή πολιτικών). Οι έντιμοι εθελοντές πολίτες εκφράζονται με τις αυθεντικές δομές έκφρασης της κοινωνίας, τις αυθεντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Και ελπίζω να εκφρασθεί η ύπαρξη τους.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 114 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter