i

Μήνυμα της Σύμπραξης ΟΚΠ

«Ένα κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης, οριζόντιας συνεργασίας και κοινωνικής ευθύνης» σε μια εποχή που ακούμε πολλά για την κοινωνική οικονομία, τον εθελοντισμό και την θεσμική ανασυγκρότηση του χώρου με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, διαπιστώνουμε ταυτόχρονα, την συστηματική υποβάθμιση του ρόλου την οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών εκ μέρους της πολιτείας και την αφαίμαξη των ελάχιστων πόρων που προορίζονται για αυτές από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.

Και αυτό γίνεται με πρόσχημα το νομοσχεδίο για την κοινωνική οικονομία που αντί να προσθέσει πόρους και θεσμικά εργαλεία από του φυσικούς δικαιούχους τους αφαιρεί. Ενα νομοσχέδιο που θέλει να βαφτίσει κοινωνικές επιχειρήσεις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και μια σειρά από νέους «εργολάβους» των κοινοτικών πόρων.

Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο πολιτικής υποκρισίας και στρέβλωσης των κοινοτικών οδηγιών, οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών αφυπνίζονται σε όλη τη χώρα. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και τα νησιά όλης της χώρας, συλλογικές οργανώσεις εγγράφονται στο Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες οργανώσεις αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο του κατακερματισμού της δράσης τους και τον εγκλωβισμό τους από το πελατειακό σύστημα. Τα αδιέξοδο της κυριαρχίας του κρατισμού που ίσχυε και ισχύει ακόμα στα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας, της διαχείρισης θεμάτων στην αγορά εργασίας και στο έλλειμμα γνήσιας εκπροσώπησης των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που τις καθιστά ανίσχυρες στο επίπεδο της διαβούλευσης και συμμετοχής..

Ολοένα, και περισσότερες οργανώσεις αντιλαμβάνονται ότι το βαθύ κράτος των κομμάτων είναι ο αντίπαλος της κοινωνικής αλληλεγγύης, των οργανώσεων περιβάλλοντος και εν γένει των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Είμαστε στην εποχή των κινημάτων από τα κάτω, των ακηδεμόνευτων κινημάτων από τα κόμματα, από τους εθνοπατέρες και τα διάφορα lobbies συμφερόντων. Είμαστε στην εποχή που η συμμετοχική δημοκρατία είναι η μόνη διέξοδος. Διέξοδος επαναπροσδιορισμού των σχέσεων πολίτη και πολιτικών θεσμών.

Τα νομοσχέδια που αφορούν στον εθελοντισμό και στην κοινωνική οικονομία αφορούν πρώτα απ' όλα στην ίδια την Κοινωνία των Πολιτών. Δεν μπορεί το κρατικό κατεστημένο, η γραφειοκρατία και οι σύμβουλοι να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Και ειδικότερα για τους ενεργούς πολίτες. Ζητάμε άμεσα τη γνήσια καθολική, αντιπροσωπευτική διαβούλευση, όπως επιτάσσουν οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Παρατηρητήριο είναι έτοιμο για έναν ειλικρινή, γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με τους θεσμούς της Πολιτείας, αρκεί αυτός ο διάλογος να μην είναι προσχηματικός.

Και καλούμε όλες τις συλλογικές οργανώσεις να πυκνώσουν ακόμα περισσότερο την συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για να αποτραπεί το σχεδιαζόμενο νέο-πελατειακό σύστημα.

Καλούμε τις συλλογικές οργανώσεις αυτόνομα να διαμαρτυρηθούν χωρίς διαμεσολάβηση και να συντονιστούν με το Παρατηρητήριο για τον κοινό αγώνα.

ΤΟ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» ως οριζόντιο επικοινωνιακό σύστημα και δικτύωσης των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών..

Βλέποντας το «δέντρο» των μεμονωμένων Μ.Κ.Ο και χάνοντας το «δάσος»ενός τεράστιου δυναμικού κοινωνικού κεφαλαίου των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα μεγάλο θεσμικό έλλειμμα της κοινωνικής οικονομίας στην χώρα μας, με ευθύνη βέβαια της πολιτείας αλλά και εκείνων των μ.κ.ο που βολεύτηκαν μέσα από το πελατειακό πολιτικό σύστημα.

Ένα θεσμικό έλλειμμα που σηματοδοτεί εκτός των άλλων το βάθος της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και την υστέρηση στην οργανωτική και συνεργατική κουλτούρα της χώρας μας.

Το παρατηρητήριο ως οριζόντιο επικοινωνιακό σύστημα αλλάζει τα δεδομένα.

Αλλάζει τα δεδομένα κάνοντας κοινό κτήμα την γνώση και τη πληροφορία για όλους μέσα από την οριζόντια δικτύωση και διακίνηση της πληροφορίας.

Με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, του συνεργατισμού της συμμετοχικής οικολογίας, και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Αλλάζει τα δεδομένα στην περιεκτικότητα, την μορφή, και στις σχέσεις διακίνησης της πληροφορίας.

Γιατί είναι σαφές ένα ουμανιστικό και οικολογικό περιεχόμενο της πληροφορίας δεν έχει σχέση με τη κουλτούρα της ανταγωνιστικότητας που διακρίνει τη αγορά.

Δεν έχει σχέση με την αποκλειστικότητα της είδησης που διακρίνει τα μαζικά μέσα επικοινωνίας ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Δεν έχει σχέση με το επαγγελματικό μυστικό και τα κλειστά επαγγέλματα που διακρίνουν τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις..

Το οριζόντιο επικοινωνιακό σύστημα βρίσκεται έτσι απέναντι από την κουλτούρα της ανταγωνιστικότητας των συντεχνιών και του κατακερματισμού. Το κίνητρο εδώ της αποτελεσματικότητας δεν είναι το κέρδος αλλά, ο ίδιος ο εθελοντισμός και αλληλεγγύη που προσβλέπει μόνον στην κοινωνική αμοιβή της αναγνώρισης και στο υπερβατικό κέρδος της ευημερίας στο όλον της κοινωνίας.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 94 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter